Doplněno: Krizový štáb zvažuje dvě varianty, jak zlikvidovat celý požár v Chropyni

CHROPYNĚ - (Zprávu jsme aktualizovali v odstavcích 5.-8.)

Odstřel budov a jejich postupná demolice, nebo dlouhodobé prolévání místa požáru a čekání na jeho postupné vyhoření, tak zněly návrhy velitele zásahu k celkové likvidaci požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni. Agentuře Mediafax to sdělil mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Při zasedání krizového štábu v pondělí ráno padly dva návrhy na celkovou likvidaci požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni, který hoří od páteční jedné hodiny ranní.

„Levnější varianta je dlouhodobé prolévání místa požáru a čekání na jeho postupné vyhoření. To by však trvalo jeden až tři týdny a hrozí riziko ekologického ohrožení spodních vod, okolní půdy a vody procházející čističkou v návaznosti na vodní toky,“ vysvětlil Mitáček.

Druhá varianta by měla situaci vyřešit v rámci několika dní, avšak má mimořádně vysoké náklady na realizaci. „Budovy bychom odstřelili a postupně je zdemolovali. Sutiny bychom převezli na vytvořenou ekologickou skládku a následně dohašovali,“ sdělil o nákladnější možnosti mluvčí.

O situaci bude nadále jednat krizový štáb, který se sejde v pondělí v 17 hodin. Podle Mitáčka o všem rozhodnou finance. „Druhá varianta je efektivnější, ale hasiči by na ni asi neměli. A vzhledem k tomu, že původce požáru přišel o všechno, se nedá předpokládat, že by měl peníze na likvidaci,“ řekl Mitáček s tím, že během dne se uskuteční jednání se zástupci Zlínského kraje, který by mohl demolici finančně pokrýt.

„V 17 hodin se řekne, že buď peníze jsou, nebo nejsou. Když nebudou, zvolíme lacinější variantu,“ konstatoval mluvčí.

Na místě požáru v pondělí ráno zasahuje asi 50 hasičů přibližně z 10 jednotek. „Nemůžeme si dovolit polevit. Na místě jsou stále malá ohniska, která by se mohla rozhořet a zasáhnout již uhašené plasty,“ vysvětlil.Podle něj bude na pokyn policie a státního zástupce místo zkoumat speciální tým vyšetřovatelů. Do té doby je podle něj zakázáno přemísťování věcí z místa události.

--> --> --> --> -->