Jaký bude mít požár v Chropyni dopad na životní prostředí, si zatím nikdo netroufá říct

CHROPYNĚ - Hasiči už čtvrtým dnem likvidují požár v Chropyni, který zcela zasáhl továrnu na recyklaci technologických odpadů, v níž byl materiál až 1500 tun. Jaké bude mít událost dopady na životní prostředí, neřekl Mediafaxu ani starosta Chropyně Jaroslav Hloušek, ani mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Požár výrobny a skladu plastů v Chropyni začal hořet v noci na pátek. Až do nedělního večera se z místa valil černý dým. I v pondělí, kdy hasiči zlikvidovali všechna hlavní ohniska, byl nad místem vidět kouř. Během požáru byl v okolí cítit silný zápach a kvůli rozsáhlému zásahu hasičů nestíhala čistička pojmout nadměrné množství vody.

„Z ekologického hlediska jsme měli obavu, aby nenastalo zahlcení čističky vodou a úniků látek do řeky Moravy. Kvůli tomu jsme vytvořili záložní jímky, kterých nakonec nebylo potřeba. Co se týče půdy, ovzduší a dalších věcí, tím se zabývá odbor životního prostřední a jde to mimo nás,“ řekl Mitáček.

Podle starosty Chropyně Jaroslava Hlouška se dopady na životní prostředí sledují. „Společnost Energetika Chropyně má po celém areálu kontrolní vrty, odkud odebírá vzorky vody a vyhodnocuje je. Na pondělním ranním zasedání krizového štábu se rozhodlo, že nám firma vzorky poskytne,“ sdělil Hloušek.

Kromě toho si vzorky vody z čističky odpadních vod v Chropyni odebrala také firma Vodovody a kanalizace Kroměříž.

Množství škodlivých látek v ovzduší sleduje Okresní hygienická stanice Kroměříž a laboratoř hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm. „Odebírají vzorky po celou dobu požáru. I když hodnoty škodlivých látek nepřekročily hranici nebezpečí, pro jistotu jsme evakuovali některé obyvatele, kterým by mohl být kouř nepříjemný,“ vysvětlil.

Stejný postup s odebráním vzorků nastal také u zeminy. „Nakázal nám to Krajský úřad Zlín. Budeme zjišťovat přítomnost škodlivých látek a také dioxinů. Chceme to pro vlastní jistotu a bezpečí lidí,“ řekl starosta s tím, že pokud by se zjistila kontaminace půdy, musela by nastat sanace pozemků, navezení nové půdy a odvoz staré. „Bylo by to nákladné, ale na závěry je ještě brzy. Vše se uvidí po uhašení požáru. Do té doby je bezpředmětné spekulovat o škodách a dopadech na životní prostředí, když nevíme, na čem všem se požár podepsal,“ uzavřel Hloušek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x