Na kolejích ve Vsetíně zahynul páv bílý, jeho smrt je záhadou

VSETÍN - Vsetínští strážníci museli z železničních kolejí ve Vsetíně odnést mrtvé tělo páva bílého. Jak se tam dostal a jak zemřel, je zatím záhadou, vlak ho ale podle všeho nepřejel, agentuře Mediafax to oznámila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Na mrtvé zvíře upozornili strážníky všímaví občané. Pták pravděpodobně utekl ze zahrady, parku nebo soukromému chovateli. „Jak páv zemřel, zatím nevíme. Nevypadal ale, že by utrpěl srážku s vlakem. Smrt páva je nám záhadou,“ sdělil ředitel Městské policie Vsetín Nikolaj Martinák.

Strážníci naložili ptáka do auta a převezli do zvířecího útulku. Skončil v mrazicím boxu a čeká jej převoz do kafilérie.

Páv bílý je podle odborníků velkou zvláštností. Potvrdil to i vedoucí katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Stanislav Bureš. „Jde o páva korunkatého, který je původem z Indie a Srí Lanky. Byl z něj vyšlechtěn i strakatý a bílý druh. Tyto formy jsou však méně obvyklé a známé. Každopádně jde o zvláštnost i důkaz toho, co šlechtění dokáže,“ doplnil ornitolog Bureš. Poznamenal, že páva bílého je možné vidět v Zámecké zahradě v Kroměříži či v olomouckých parcích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x