Ve Vsetíně startují oslavy Dne Země, nebude chybět ani projížďka na raftech

VSETÍN - Ve Vsetíně začnou v úterý 12. dubna oslavy Dne Země, a to doprovodným programem. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Samotné oslavy Dne Země doplní desetidenní program a novinkou budou například farmářské trhy, které se uskuteční 16. dubna. Doprovodné akce odstartují v úterý, celý den bude věnován Jarním živlům. Takový název ponese i vernisáž obrázků dětí ZŠ Vsetín Luh, která se uskuteční v 15 hodin v Denním stacionáři pro seniory na Horním náměstí. Připraven je i program pro děti a seniory.

Hned dvě další akce se chystají na čtvrtek 14. dubna. „Milovníci fairtrade mohou zavítat mezi půl desátou a půl jedenáctou do centra Sluníčko v ulici Záviše Kalandry. Beseda bude spojena i s ochutnávkou. Na Hvězdárně začne současně výstava prací dětí ze vsetínských mateřinek. Kromě expozice Valašská příroda si budou moci zájemci prohlédnout v tento den i samotnou hvězdárnu,“ přiblížila koordinátorka kampaně Michaela Dančáková ze Společnosti pro komunitní práci Vsetín.

Pátek je věnován znovu dětem. Centrum Sluníčko pořádá mezi osmou a 12. hodinou tvořivou dílnu s názvem Dekorace ze sena. Sobota se ponese ve znamení zahájení turistické sezony na Pulčinských skalách. Duch skal symbolicky předá klíče od turistických tras v 10 hodin. V Panské zahradě ve Vsetíně bude živo už od osmi hodin. Poběží se tam Valachiarun, který doplní zábavný program. Dolní náměstí zase obsadí od sedmi hodin stánky výrobců tradičních produktů.

„Následující týden nabídne výstavu v MŠ Benátky s názvem Ještě nechci do sběru. Návštěvníci mezi osmou a 15. hodinou uvidí, co všechno se dá vyrobit z plastů určených k likvidaci. Na úterý 19. dubna je od 10 hodin připravena v centru Sluníčko beseda s referentkou cestovního ruchu vsetínské radnice Monikou Jelénkovou na téma Kam s rodinou na výlet ve Vsetíně a okolí,“ zmínila dále Dančáková. Doplnila, že besedou úterní program nekončí. V ZŠ Sychrov je totiž ještě od 16 hodin připravena akce pro rodiče s dětmi od devíti do 13 let s názvem Ptáčku, jak zpíváš. O den později bude v Denním stacionáři pro seniory hovořit od devíti hodin Iva Treznerová o květinách.

Den Země v Panské zahradě oslaví Vsetíňané ve středu 20. dubna. „Po celý den se mohou návštěvníci těšit na projížďky na raftech na rybníčku, výstavu Ptačí svět, ukázky pasteveckých psů, pozorování denní oblohy, maskota Odpaďáčka či ochutnávku biopotravin. V případě nepříznivého počasí se program přesune do střediska Alcedo na Rybníkách,“ dodala Dančáková.

Týden pro zemi ve Vsetíně završí 21. dubna Ekologický vzdělávací kurz v Masarykově veřejné knihovně. Seminář je naplánován od osmi do 12.30 hodin a je zaměřen na zdravý životní styl a přístup k životnímu prostředí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x