Valašské Meziříčí zdobí gigantický nápis Valmez, recesisté napodobili Hollywood

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Obří nápis Valmez podobný nápisu Hollywood v Los Angeles se objevil na kopci Helštýn u Valašského Meziříčí. Dílem zřejmě recesistů se bude zabývat i valašskomeziříčská radnice, agentuře Mediafax to v úterý sdělila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Nápis na kopci nedaleko města je nepřehlédnutelný. „Je záhadou, kdo tam nápis umístil, a také to, kdy se tam objevil. Každopádně si s ním dali jeho tvůrci práci. Téměř dvoumetrová písmena vyrobená z dřevěných hranolů jsou z jedné strany pro dobrou viditelnost zvýrazněna bílými plastovými deskami. Ocelové tyčky zabezpečují, že písmena ze země neodfoukne vítr,“ podotkla Králová.

Ačkoli se na kopci nachází památník obětem války, místo není památkově chráněné. „Pomník samotný požívá ochrany jako válečný hrob. Autoři díla se však neprovinili ani proti památkovému zákonu, ani proti zákonu o válečných hrobech,“ podotkl památkář působící na odboru školství, kultury a sportu Petr Zajíc/[b].

Nápis je umístěn na městských pozemcích a žádné povolení k jeho instalaci neexistuje. „Touto zřejmě recesí se budeme v nejbližší době zabývat,“ řekla vedoucí oddělení stavebního řádu meziříčské radnice Bronislava Nováková.

Nejbližší akcí, která se u památníku uskuteční, bude oslava 66. výročí ukončení 2. světové války, která připadá na neděli 8. května. „Obávám se, že bude muset být nápis do této doby odstraněn,“ sdělil starosta města [b]Jiří Částečka (ODS), který považuje dílo ve vztahu k dané lokalitě za nevhodné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x