Svaz léčebných lázní ČR protestuje proti plánu ministerstva omezit komplexní lázeňskou léčbu

LUHAČOVICE - O společném postupu vůči plánům ministra zdravotnictví omezit komplexní léčbu v lázeňství jednali v úterý v Luhačovicích představitelé Svazu léčebných lázní ČR. Jeho prezident Eduard Bláha na tiskové konferenci agentuře Mediafax řekl, že ministrovým náměstkům navrhnou jiné řešení.

Původně se ministr zdravotnictví Leoš Heger měl dostavit i do Luhačovic, kde valná hromada svazu problematiku projednávala, nakonec se ale omluvil a nepřijel. Představitelé českého lázeňství jsou přesvědčeni o tom, že snaha o úspory financí ze strany státu na úkor lázeňství bude řešena nesystémově a bez znalosti problematiky. „Je to jednání o nás bez nás a mám dojem, že se nyní nacházíme v jakémsi informačním vakuu a že rozhodovat se chystá někdo, kdo problematice lázeňství ani nerozumí a má zkreslenou představu, že pobyt v lázních je vlastně totéž jako dovolená,“ poznamenal Bláha.

Stát podle něj hřeší na to, že podnikatelé nemají čas stávkovat jako například státní zaměstnanci. „Podnikatelé musejí tvrdě pracovat a na stávky jim čas nezbývá,“ konstatoval Bláha. Stát se podle něj snaží nelogicky trestat úspěch.

„Od roku 1990 nebyly žádné české lázně zrušeny a politikové si evidentně říkají, že když lázeňství přežilo privatizaci i odliv klientů, tak přežije i eliminaci státních peněz. My ale navrhujeme jiné řešení, a to, že by si z dobře fungujícího systému lázeňství měli vzít příklad i ostatní, například odborné léčebné ústavy nebo další organizace poskytující neakutní zdravotní péči. Odborné léčebné ústavy fungují na podobném principu jako lázně, jen bez využití přírodní medicíny. Zatímco u nás ale má stát obrovskou možnost kontroly a v podstatě rozhoduje o tom, koho do lázní poslat a koho ne, u odborných léčebných ústavů je to jinak. Tam nejprve doktor pacienta pošle a teprve potom se řeší peníze. To by u lázní nešlo,“ konstatoval Bláha.

S veřejnou podporou fungují i lázně v Rakousku, Německu, Maďarsku či na Slovensku. „Nevím, proč by se Česká republika měla v tomhle odhledu snažit o nějakou originalitu, když systém funguje dobře. Proč právě v lázeňství hledat další nástroje k tomu, jak ještě více regulovat veřejné finance, když je už tak lázeňství regulováno. Spíše by se mělo snažit ministerstvo zdravotnictví nastavit taková pravidla, aby podobný systém jako v lázeňství fungoval i v jiných podobných segmentech. Budeme se to snažit ministrovým náměstkům během páteční schůzky vysvětlit,“ dodal Bláha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x