Kardiocentrum zlínské nemocnice získalo díky evropským penězům špičkové přístroje

ZLÍN - Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně zmodernizovala díky evropské dotaci své kardiocentrum. Agentuře Mediafax to řekla muvčí nemocnice Karla Havlíková.

Pokud dojde k dohodě se zdravotními pojišťovnami o úhradě zvýšených výkonů, pacientům se pak mohou zkrátit čekací doby na operace a také nebude tolik nutné za ošetřením dojíždět do vybavenějších nemocnic do vzdálených měst. Dotaci 51 milionů korun získala zlínská nemocnice z Evropského fondu pro regionální rozvoj na pořízení 22 přístrojů v celkové hodnotě téměř 60 milionů korun. Zbývajících devět milionů korun bude uhrazeno z rozpočtu Zlínského kraje.

Cílem projektu Kardiovaskulární centrum Zlín bylo zvýšení dostupnosti zákroků u pacientů s onemocněním srdce a cév a zavedení metod, které dosud nebyly ve Zlínském kraji dostupné. Zlepší se komfort pacientů a sníží prostorová roztříštěnost pracovišť a pracovníků. Oficiálně bude provoz nového kardiocentra zahájen 6. května.

V posledních šesti měsících se uskutečnila modernizace a obnova původního vybavení pracovišť Kardiovaskulárního centra a doplněny byly i nové zdravotnické prostředky. Z dotace byla pořízena druhá kardiologická angiolinka sloužící k moderní léčbě infarktu myokardu. Kombinovaný intravaskulární ultrazvuk a zařízení pro stanovení frakční průtokové rezervy bude používán ke kvantifikaci hemodynamické významnosti zúžení koronárních tepen. Důležitou součástí vybavení je záznamové elektrofyziologické zařízení a zařízení k radiofrekvenční ablaci, takzvaná ablační jednotka. Pořízen byl i echokardiografický přístroj včetně 3D jícnové sondy, přenosný echokardiografický přístroj a duplexní sonografický přístroj. Zavedením bezdrátového telemetrického monitorování EKG pro 12 lůžek se zvýší bezpečnost kardiologických pacientů. Pořízením dvou ventilátorů pro umělou plicní ventilaci, ze kterých je jeden přenosný, se zvýšila kapacita pro přechodnou umělou plicní ventilaci nemocných s akutním oběhovým nebo dechovým selháním na koronární jednotce bez nutnosti jejich překladu na anesteziologicko-resuscitační oddělení.

Statut Kardiovaskulární centrum pro dospělé byl kardiocentru v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně přiřazen k loňskému 1. lednu. Zlínské kardiocentrum bylo Ministerstvem zdravotnictví ČR zařazeno do sítě Komplexních kardiovaskulárních center pro dospělé (11 pracovišť zahrnujících i kardiochirurgii) a Kardiovaskulárních center pro dospělé (šest pracovišť bez kardiochirurgie). K přiznání statutu Kardiovaskulárního centra bylo nutno splnit podmínky personálního a přístrojového vybavení.

Kardiovaskulární centrum zajišťuje péči v oboru intervenční kardiologie včetně nepřetržité pohotovosti v péči o akutní koronární syndromy (infarkty myokardu), oboru implantací kardiostimulátorů, invazivní elektrofyziologie – diagnostika život ohrožujících poruch rytmu a intervenční radiologie – diagnostika a léčba postižení periferních cév. V těchto oblastech se jedná o jediné spádové pracoviště pro celý Zlínský kraj, tedy pro přibližně 600 tisíc obyvatel.