Hygienici začali zjišťovat, zda požár plastů v Chropyni nezpůsobil kontaminaci půdy

CHROPYNĚ - Přibližně za týden by mělo být jasné, zda mohutný požár výrobny a skladů plastů v Chropyni na Kroměřížsku nezpůsobil kontaminaci půdy v nejbližším okolí. Agentuře Mediafax to ve středu uvedl starosta Chropyně Jaroslav Hloušek (ODS).

Hygienici podle starosty odebrali už pět různých vzorků z půdy, jejich zpracování však potrvá přibližně týden. Navíc město nechá odebrat během středy další vzorky.

„Zatím máme k dispozici předběžné výsledky vzorků, které jsme nechali odebrat na dětském pískovišti. Zjišťovali jsme u nich přítomnost polycyklických aromatických uhlovodíků, jedná se například o benzen, styren, naftalen, fluoren a další látky. Jde o karcinogeny a alergeny a mohou ve zvýšené míře způsobit například problémy s imunitou. Vzorky byly v pořádku,“ konstatoval starosta. V pořádku bylo i poslední měření škodlivin v ovzduší.

Na vzorky z půdy čeká celá řada obyvatel Chropyně, lidé totiž s příchodem jara chtějí začít sázet zeleninu a nevědí, zda mohou. Na výsledky si ale budou muset počkat do začátku příštího týdne.

Požářiště v bývalém areálu Technoplastu už hlídají jen dobrovolní hasiči, během úterka si ale na pomoc povolali i profesionály s plošinou, protože místy se zpečené plasty začaly opět rozhořívat. Plošina bude k dispozici i ve středu. „Jde ale o velmi malá ohniska,“ doplnil starosta.

Spáleniště začal také prohledávat tým vyšetřovatelů, kromě policejních kriminalistů, psovodů a státního zástupce prohledávají trosky také hasiči. „Zatím se nám podařilo propátrat asi čtvrtinu požářiště. Sbíráme různé stopy a vzorky, které pošleme na expertizu a bude provedeno několik znaleckých posudků. Vyšetřování bude ale otázkou několika měsíců,“ doplnila policejní mluvčí Jana Bartíková. Dodala, že teprve po bedlivém prozkoumání bude moci majitel výrobny a skladů zahájit odklízecí práce. Ohledání místa činu bude podle Bartíkové trvat ještě několik dnů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x