Ve Zlínském kraji začala cyklistická sezona

ZLÍN - Ve Zlínském kraji odstartovala nová cyklistická sezona, v regionu mohou milovníci kol využít celkem 166 kilometrů cyklostezek. Agentuře Mediafax to sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Cyklostezek je ve Zlínském kraji v rámci celé České republiky hned po Praze vůbec nejvíce.

Ve Valašském Meziříčí odstartovali cyklistickou sezonu křtem profesionálních koloběžek v nové půjčovně Sýpka. Půjčovné činí 100 korun na den a koloběžky budou k dispozici i během víkendů. Z Valašského Meziříčí s nimi mohou lidé vyrazit třeba na Cyklostezku Bečva do Rožnova pod Radhoštěm nebo Vsetína.

Cyklostezka Bečva je jedním z velkých lákadel Valašska. Je součástí takzvané první cyklodálnice C1 a po dokončení v letošním roce propojí Zlínský a Olomoucký kraj. Začíná pomyslně u pramenů Rožnovské či Vsetínské Bečvy a vede až po soutok Bečvy s Moravou. Nabízí tedy 141 kilometrů dlouhou jízdu po značených trasách. Cyklisté se vyhnou frekventovaným silnicím a to i díky 14 mostům.

Pohotovější profil trati nabízí cyklostezka podél Baťova kanálu, která je vhodná i pro malé děti. Je dlouhá více než 80 kilometrů, vede po rovině a je možné po ní dojet z Kroměříže až do Hodonína. „Ti, co ji už vyzkoušeli, ji srovnávají se slavnou rakouskou trasou podél Dunaje,“ poznamenala Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Cyklostezka podél Baťova kanálu je naprosto jedinečná tím, že nabízí možnost kombinovat jízdu na kole s plavbou lodí. Putování po ní je maximálně bezpečné, protože se trasa až na výjimky nachází mimo motorovou dopravu.

Na úseku, který vede Východní Moravou, převládá kvalitní asfaltový povrch, takže je vhodná i pro vyznavače in-line bruslení. Jízdu si lze také zpestřit výjezdy do přilehlých Chřibů, Hostýnských vrchů a Bílých Karpat. Například v napajedelském turistickém centru cyklisté najdou i servis jízdních kol a kolečkových bruslí nebo půjčovnu. Novinkou je propojení cyklotrasou Napajedel a nedaleké Spytihněvi a zrenovovaný Rekreační areál Pahrbek.

Ve Zlínském kraji je možné vyrazit i do terénu. Například po Valašské Bike Tour ve Vsetínských vrších a Javorníkách. K jejímu absolvování si lze zapůjčit i kvalitní horská kola. „Náročné, ale krásné úseky najdou lidé také třeba v Hostýnských vrších. Projet si lze trasu legendárního Bike maratonu Drásal, který je považován za nejtěžší tuzemský závod horských kol,“ doplnila Daňová. V Hostýnských vrších je vyznačeno 52 kilometrů cyklotras různé obtížnosti.

Zlínský kraj nabízí také řadu kratších úseků, které jsou vhodné pro pohodlné víkendové výlety. Patří mezi ně například loni otevřená cyklotrasa spojující Kroměříž a Kvasice nebo úseky na Uherskohradišťsku, třeba mezi Uherským Brodem a Nivnicí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x