Rektor zlínské univerzity bude jednat s čínským velvyslancem

ZLÍN - O možné spolupráci v ekonomicko-hospodářské oblasti a v oblasti školství a vzdělávání bude během středečního pracovního oběda hovořit rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha a velvyslanec Čínské lidové republiky Yu Qingtai. Agentuře Mediafax to řekl Jan Malý z tiskového oddělení školy.

Setkání se uskuteční u příležitosti návštěvy velvyslance ve Zlínském kraji.

„Zlínská univerzita od svého vzniku spolupracuje s čínskou stranou ve výzkumné oblasti, studují u nás čínští posluchači a pracují u nás vědečtí pracovníci z Číny, témat k rozhovoru proto bude celá řada,“ konstatoval Sáha.

V současné době pracuje univerzita na společném projektu s čínskou Sichan University v oblasti výzkumu polymerních systémů pro obalové materiály a také na projektu studia obuvi na nohách terakotové armády v Xi-Anu se Sechuan University. Ve Zlíně nyní studují tři doktorandi a jeden posluchač bakalářského programu z Číny. „O úrovni našich čínských posluchačů vypovídá fakt, že v minulých letech získali dva z nich ocenění Výjimečný čínský student v zahraničí. V roce 2009 ocenění obdržel Qilin Cheng, vloni jej pak získala Luming Yang,“ doplnil rektor. Na Fakultě humanitních studií se také v kurzu vyučuje čínský jazyk pod vedením čínské lektorky.

--> --> --> --> -->