Vsetínská radnice se rozhodla do města přilákat dětského psychiatra, nabídne mu i byt

VSETÍN - Vedení vsetínské radnice chce do města přilákat dětského psychiatra, nabídne mu řadu výhod. Agentuře Mediafax to ve středu řekla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Ordinace dětského psychiatra ve Vsetíně podle zástupců města citelně chybí a dětští pacienti musejí pomoc vyhledávat až ve Zlíně.

„Je naším zájmem, abychom měli základní pokrytí zdravotnickými službami. Nejsme zřizovatelem žádného zdravotnického zařízení, ale považujeme za nutné jednat se Zlínským krajem, zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotnických služeb o tom, aby byly tyto služby pro Vsetíňany dostupné,“ uvedl místostarosta Petr Kořenek (ČSSD).

Město je připraveno lékaři vyjít vstříc. „Forma naší pomoci bude předmětem dalšího případného jednání s konkrétním lékařem. Již dnes však mohu říci, že bychom byli schopni například vyřešit přechodně problematiku jeho bydlení poskytnutím bytu,“ doplnil Kořenek.

Ve Vsetíně fungovala privátní ambulance dětského psychiatra, ale lékař tragicky zemřel. „Budeme oslovovat lékaře zdravotnických zařízení a léčeben, kde dětského psychiatra mají a snažit se je přesvědčit o zřízení ambulance ve Vsetíně,“ konstatoval místostarosta. Záměr podporuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna. V současné době je totiž nejbližší dětská psychiatrická ordinace ve Zlíně a tamní lékař už nápor pacientů přestává zvládat.

Absenci ordinace pociťují i odborníci v této oblasti, což potvrdila například dětská psycholožka Jarmila Škarpichová. „Jsme velký region a dojíždění do Nového Jičína nebo Zlína, kde jsou nejbližší ordinace, je problematické. Čekací doby na vyšetření jsou navíc velmi dlouhé,“ sdělila Škarpichová s tím, že vyšetření a případnou pomoc dětského psychiatra potřebuje asi 20 procent jejích klientů. „Nejčastěji by potřebovaly pomoc psychiatra děti s úzkostnými stavy, hyperkinetickým syndromem, tedy poruchami pozornosti, hyperaktivitou a také s depresivními stavy především u dospívajících,“ přiblížila spektrum psychických problémů dětí Škarpichová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x