Kroměřížský soud se bude opět zabývat případem pěstounky, která měla týrat svěřené děti

KROMĚŘÍŽ - Okresní soud v Kroměříži se bude ve čtvrtek odpoledne opět zabývat případem bývalé pěstounky z SOS dětské vesničky v Chvalčově, která měla podle obžaloby týrat své tři svěřené děti. Ženě hrozí až osmileté vězení.

Sedmačtyřicetiletá Lenka Kupcová měla svěřené romské děti týrat od září roku 2008 do května loňského roku.

Děti byly Kupcové svěřeny do péče na přelomu července a srpna 2008. V prosinci roku 2009 se pak jedno z dětí svěřilo řediteli chvalčovské vesničky SOS s tím, co se u nich doma děje za zavřenými dveřmi. Obrátil se proto na sociální pracovnici a ta pak informovala policii. Děti byly poté přemístěny k jiné pěstounce.

Pěstounka měla svým dětem vulgárně nadávat a také je měla nepřiměřeně trestat. „Sestra hrála na klavír, a když řekla, že je v pokoji dusno, maminka ji shodila ze židle na zem a začala ji kopat do všech částí těla, i do hlavy. Když se po úderech zvedla, maminka ji začala kopat znovu,“ vypověděly děti. Jedno z dětí prý zase odvedla do sklepa a tam mu tloukla hlavou o zeď. Nadávala jim, že jsou blbí, urážela je nápisy na dveřích a vyhrožovala, že jestli něco řeknou, vrátí se do dětského domova. Podle psychologů jednání ženy zanechá na dětech nesmazatelné stopy.

Ze znaleckých posudků vyplynulo, že bývalá pěstounka netrpí žádnou duševní chorobou, odborníci ale nevyloučili, že je schopna v zátěžových situacích děti týrat. Obžalovaná má také sklony k alkoholu.

--> --> --> --> -->