Skupina BRICS varuje před vysokou cenou komodit

SAN-JA - Lídři pěti států skupiny BRICS, která se skládá z Brazílie, Ruska, Číny, Indie a Jižní Afriky, varovali, že kolísavé ceny komodit představují riziko pro světové ekonomické oživení. Ve čtvrtek o tom informovaly agentury AFP a Bloomberg.

„Nadměrná volatilita komoditních cen, zejména potravin a energií, přináší nová rizika pro probíhající oživení světové ekonomiky,“ uvedla skupina BRICS ve společném prohlášení.

Stoupající ceny paliv a potravin vyvíjejí nátlak zejména na jejich dovozce jako je Čína a Indie. Země, jako Brazílie, Rusko a Jižní Afrika, které mají prospěch z vývozu, mají ale obavy, že jejich ekonomika bude příliš závislá právě na exportu, což zbrzdí její diverzifikaci.

Z tohoto důvodu tyto země plánují posílit spolupráci v oblasti „potravinové bezpečnosti“. Dle jejich názoru by se mezinárodní společenství mělo zaměřit na zvýšení produkce komodit jako takových, a to nejen potravin.

V uplynulých měsících ceny potravin, energií a kovů rostly. Hlavním důvodem je zejména dopad japonské jaderné krize a nepokojů v severní Africe a na Blízkém východě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x