Bývalá pěstounka odešla od soudu v Kroměříži s podmínkou

KROMĚŘÍŽ - (Zprávu jsme aktualizovali v 7., 8. a 9. odstavci)

Okresní soud v Kroměříži ve čtvrtek odsoudil bývalou pěstounku z SOS dětské vesničky v Chvalčově na Kroměřížsku za týrání svěřených dětí k 30 měsícům s podmínkou na 42 měsíců a udělil jí zákaz činnosti na tři roky.

Soud také nařídil sedmačtyřicetileté Lence Kupcové během podmínky dohled. Rozsudek není pravomocný, obě strany si vzaly lhůtu na rozmyšlenou.

Kupcová měla svěřené romské děti týrat od září roku 2008 do května loňského roku.

Děti byly Kupcové svěřeny do péče na přelomu července a srpna 2008. V prosinci roku 2009 se pak jedno z dětí svěřilo řediteli chvalčovské vesničky SOS s tím, co se u nich doma děje za zavřenými dveřmi. Obrátil se proto na sociální pracovnici a ta pak informovala policii. Děti byly poté přemístěny k jiné pěstounce.

Pěstounka měla svým dětem vulgárně nadávat a také je měla nepřiměřeně trestat. „Sestra hrála na klavír, a když řekla, že je v pokoji dusno, maminka ji shodila ze židle na zem a začala ji kopat do všech částí těla, i do hlavy. Když se po úderech zvedla, maminka ji začala kopat znovu,“ vypověděly děti. Jedno z dětí prý zase odvedla do sklepa a tam mu tloukla hlavou o zeď. Nadávala jim, že jsou blbí, urážela je nápisy na dveřích a vyhrožovala, že jestli něco řeknou, vrátí se do dětského domova. Podle psychologů jednání ženy zanechá na dětech nesmazatelné stopy.

Ze znaleckých posudků vyplynulo, že bývalá pěstounka netrpí žádnou duševní chorobou, odborníci ale nevyloučili, že je schopna v zátěžových situacích děti týrat. Obžalovaná má také sklony k alkoholu.

Ve čtvrtek vyslechl soudce Petr Marák také zlínského dětského psychiatra Vítězslava Kouřila, který přišel do kontaktu s prvním dítětem poprvé v květnu roku 2009, s dalším o čtyři měsíce později a s třetím pak v dubnu roku 2010. „Řešil jsem výchovné problémy. Chlapec měl poruchu chování, měl sklony k zatajování a lhaní, jeho sestra na tom byla ještě hůře a výchovně byla pro pěstounku zjevně náročnější. Bylo evidentní, že děti měly problém s překračováním hranic. Žádné náznaky, že by existovaly komplikace v rodině jsem nepozoroval. Pěstounka měla zájem výchovné problémy svěřených dětí řešit a všechny děti vždy doprovázela,“ uvedl před soudem Kouřil.

Státní zástupkyně Jana Kranzová navrhovala pro obžalovanou trest v délce trvání tři roky, a to do věznice s dozorem. Opírala se především o výpovědi samotných dětí. Obhájkyně Kupcové žádala zproštění viny. Podle ní se Kupcová provinila jen tím, že šla do pěstounství s naivní představou, že vše bude podobné jako u vlastních dětí, které žena vychovávala od narození. „Najednou ale zjistila, že je toho na ni příliš, navíc jí zemřela matka a klientka tak přestala situaci zvládat. Sama připustila, že se mnohdy chovala nevhodně, ale rozhodně to nebylo takové intenzity, aby se dalo mluvit o týrání. Navíc se sama rozhodla vyhledat odbornou pomoc a s dětmi docházela k psychiatrovi Kouřilovi,“ uvedla ve své závěrečné řeči obhájkyně.

Sama obviněná řekla, že si uvědomuje své selhání. „Nebyla jsem to já. Do pěstounské péče jsem šla ale s naprosto čistými úmysly a rozhodně jsem děti nekopala či nebila hlavou o zeď, jak říkají,“ dodala Kupcová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x