Zlínský filmový festival ozdobí na 130 umělecky ztvárněných filmových klapek

ZLÍN - Na 130 pomalovaných i jinak umělecky ztvárněných filmových klapek bude vystaveno na 14. ročníku Minisalónu - Filmové klapky, který je součástí 51. Zlín Film Festivalu - Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek uvedl mluvčí festivalu Martin Pášma.

Vylepšené klapky budou poprvé k vidění ve foyer pražského Divadla Hybernia 27. dubna, a to až do 15. května. Druhá výstava Minisalónu bude veřejnosti přístupná ve Zlíně, v galerii Obchodního a zábavního centra Zlaté jablko. Lidé si ji budou moci prohlédnout od 17. května do 2. června. O den později, 3. června se v rámci filmového festivalu ve Zlíně uskuteční tradiční aukce exponátů. Od 14 hodin se veřejné dražby může zúčastnit každý zájemce v multikině Golden Apple Cinema.

„Letošní čtrnáctý ročník vejde do dějin, poprvé budou totiž klapky instalovány i mimo tradiční výstavní prostory,“ řekla šéfka marketingu festivalu Pavlína Mikošková. Klapky se rozhodlo umělecky ztvárnit řada známých umělců. Ze stálých přispívatelů budou mezi nejznámější jména patřit Iva Hüttnerová, Jan Saudek, Boris Jirků, Olbram Zoubek, Miloš Nesvadba a další. „Jsme nesmírně poctěni, že i letos jsme obdrželi klapku od Mistra Milera, ba dokonce svou klapkou přispěla i dcera pana Milera – Kateřina Lovis Milerová,“ doplnila vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová. Odmítla však sdělit, je-li na klapce Zdeňka Milera Krteček či jeho další postavičky – Cvrček nebo Štěňátko. Namísto toho připomněla, že Zdeněk Miler, který před několika týdny oslavil své devadesátiny, s filmy začínal ve zlínských ateliérech.

Poslední ročník Minisalónu – Filmové klapky vydělal na filmovou tvorbu studentům Filmové školy Zlín 2,143 milionu korun. Za nejvíce peněz se loni vydražila klapka Zdeňka Milera s legendárním Krtečkem, a to za 170 tisíc korun. V roce 2010 bylo vydraženo 134 klapek, celkový počet těchto děl za všech třináct ročníků je 1336. Studentům už projekt na jejich tvorbu přispěl více než 18 miliony korun. Historicky nejdražší klapka byla od Libora Vojkůvky, jehož práce byla roku 2008 vydražena za 199 tisíc korun.

Výtěžek z dražby je každoročně věnován Filmové škole Zlín. Finanční podpora pomáhá realizovat vybrané snímky filmařských nadějí, vzešlých z této školy. Řada z nich se s úspěchem prezentuje na mnoha filmových festivalech doma i ve světě.

„Filmová klapka je již celé století nejen praktickým nástrojem, ale i lehce nostalgickým symbolem filmového natáčení. V roce 1998 dostali pořadatelé Film Festivalu Zlín nápad proměnit filmovou klapku v umělecké dílo a sběratelský kousek. Zapůjčili 26 klapek umělcům z různých oborů – výtvarníkům, hercům, filmařům – a požádali je, aby jim vtiskli svůj osobitý výtvarný rukopis. Jejich díla byla následně v průběhu festivalu nejprve vystavena pro veřejnost, poté vydražena na veřejné aukci,“ připomněl vznik tradice Pášma.

Umělecky ztvárněné klapky už v minulosti obdivovali nejen návštěvníci galerií ve Zlíně, ale i v Praze, v Brně, Bruselu či v americkém Los Angeles.

51. ročník Zlín Film Festivalu se uskuteční od 29. května do 5. června ve Zlíně a několika dalších městech České republiky. Kromě čtyř tradičních mezinárodních soutěží (hraný film pro děti, hraný film pro mládež, animovaný film a evropský debut) přinese celou řadu nesoutěžních sekcí. Mezi nejvýznamnější budou patřit Dny italské kinematografie, Maďarské filmové fórum a Walt Disney.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x