Ve Valašském Meziříčí budou opraveny tři památkové objekty

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nevratné finanční příspěvky na opravu objektů v Městské památkové zóně získají od města Valašské Meziříčí tři vlastníci. Agenturu Mediafax o tom informovala Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

O příspěvek si zažádalo devět lidí, radnice nakonec podpoří částkou 202 tisíc korun tři z nich.

Fond regenerace městské památkové zóny, který je součástí městského rozpočtu, je určen na opravy fasád, oken a střech. Výše příspěvku může činit až 60 procent celkových nákladů. Nově mohou od roku 2010 žádat o finanční příspěvek také vlastníci kulturních památek.

„Nejvyšší finanční částku, a to 100 tisíc korun, komise doporučila přisoudit dvěma objektům na náměstí. Majitelka peníze využije na opravy fasád a oken,“ řekl památkář radnice Petr Zajíc. Finance na opravu fasády poputují také do meziříčské místní části. „V 19. století zasáhl Poličnou rozsáhlý požár, při kterém se zachoval jediný objekt, a to zemědělská usedlost ve středu obce. Proto se komise rozhodla podpořit její obnovu částkou 65 tisíc korun,“ doplnil Zajíc. Poslední příspěvek z fondu regenerace ve výši 37 tisíc korun bude určen na obnovu dřevěné pavlače, která se nachází v blízkosti kostela Nanebevzetí Panny Marie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x