Doplněno: Vyšetřovatelé dokončili práci na požářišti v Chropyni, majitel bude moci ruiny uklidit

CHROPYNĚ - (Zprávu jsme doplnili o vyjádření majitele ve 4., 5. a 6. odstavci)

Tým vyšetřovatelů ukončil ve čtvrtek odpoledne svou práci na požářišti výrobny a skladů plastů v Chropyni na Kroměřížsku a majitel firmy Remiva tak může zahájit úklid sutin. Agentuře Mediafax to v pátek sdělila policejní mluvčí Jana Bartíková.

Vyšetřovatelé ohledávali požářiště několik dní, používali výškovou techniku, vycvičené psy i speciální přístroj Sferon na prostorovou dokumentaci. „Zapůjčili jsme si ho od kolegů z Brna. Je daleko přesnější než jiná běžná zařízení,“ vysvětlila Bartíková.

Zpracování výsledků potrvá podle Bartíkové několik měsíců. „Je potřeba provést různé rozbory a analýzy, což je zdlouhavý proces,“ vysvětlila Bartíková.

Majitel vyhořelé firmy Remiva Miroslav Vala ale může zahájit úklid. „Na úklid jsme povolali brněnskou firmu zabývající se demolicemi. Zatím jsou na požářišti dva demoliční bagry a jeden valník. Dorazí ještě jeden bagr a samozřejmě auta, která budou nepořádek odvážet. Firma nám slíbila, že do měsíce by mělo být vše odklizeno,“ řekl Vala. Specializovaná firma začne nejprve odklízet prostor. Oddělí věci k recyklaci, například cihly, zdivo, železo a podobně. Zbytek pak odveze na skládku. „Smlouvu na demolici podepíšeme v pátek, takže detaily smlouvy budeme řešit během jednání. O ceně tak zatím nemám představu,“ dodal Vala.

Budovy v bývalém areálu Technoplastu začaly hořet v pátek 8. dubna kolem jedné hodiny ráno. I kvůli silnému větru se požár velmi rychle rozšířil a hasičům trvalo několik dní, než oheň dostali pod kontrolu. Zasaženo bylo více než 250 metrů dlouhý pás spojených budov, řada z nich se částečně zřítila. Podle odhadů mohlo být ve skladech uloženo přibližně 1300 až 1500 tun plastů. Zachráněno zůstalo asi dva tisíce metrů čtverečních a část surovin, které společnost dál prodává.

Majetelé Remivy se také rozhodli pomoci obyvatelům nejvíce zasažené oblasti Františkov. „Jedna firma nám zaslala vzorky speciálních čistidel a v pondělí bychom měli obdržet první várku. Firma vše vystavila na fakturu a věří nám. Prostředky obyvatelům Františkova rozdáme,“ doplnil Vala.

Společnost Remiva vznikla v roce 1998 a patřila mezi největší zpracovatele plastových technologických odpadů z výroby v ČR. Ve firmě pracovalo přes 50 zaměstnanců a společnost zaměstnávala také více než deset lidí se zdravotním postižením.

--> --> --> --> -->