ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily papriky

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých pěti týdnů především papriky, nejvíce zlevnila rajská jablka. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 8. březnem a 12. dubnem 2011 zdražilo 15 z 26 sledovaných potravin, 10 jich naopak zlevnilo, cena mrkve se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u paprik, a to o 17,72 procenta na 79,71 Kč/kg. To je lehce nad celostátním průměrem. Dále zdražily například pomeranče, brambory, pivo, pečivo, chléb, těstoviny, máslo, vejce či jogurty.

Nejvíce šla s cenou dolů rajská jablka, a to o 23,21 procenta. Kilogram stojí průměrně 32,71 Kč, což je o zhruba korunu nad celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny jablek, banánů, bílého vína, rýže, mouky či rostlinného másla.

Za posledních pět týdnů obchodníci v České republice nejvíce zdražili krystalový cukr, o 18,86 procenta na 22,81 Kč za jeden kilogram. Dražší jsou i vepřová pečeně, kuchaná kuřata, vejce, máslo, mouka, pečivo nebo brambory. Nejvíce naopak zlevnila rajská jablka, a to o 15,60 procenta na 31,93 Kč za kilogram. Spolu s rajčaty snížili čeští obchodníci i cenu banánů, jablek, piva, těstovin, rýže nebo šunkového salámu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x