Akce Na kole vinohrady symbolicky otevře cyklostezky na Slovácku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Symbolické otevírání cyklostezek se v sobotu 16. dubna uskuteční v Uherském Hradišti, kde odstartuje akce nazvaná Na kole viinohrady Uherskohradišťska. Agentuře Mediafax to sdělil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Registrace účastníků jubilejního pátého ročníku začne v 8.30 hodin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Po slavnostním zahájení bude v 10 hodin odstartována první – nejdelší a nejnáročnější – Stezka Blatnického roháče, ke které se připojí i cyklisté z Uherskobrodska. Kromě Ostrožska se tak účastníci této trasy projedou i mikroregionem Východní Slovácko. Oba směry se potkají v Boršicích u Blatnice a rozejdou každá svým směrem u Ostrožské Lhoty.

Na další dvě stezky nazvané dle odrůd vína se cyklisté vydají v desetiminutových intervalech. Stezka Rulandského bílého a Muškátu moravského je zavede na Buchlovsko a Staroměstsko.Poslední dvě trasy jsou určeny spíše rekreačním cyklistům a rodinám s dětmi. Kromě ověřené Stezky Velehradské neboli Za historií a vínem se letos poprvé bude otevírat nová Stezka Za Moravú. Vínem babických vinařů ji pokřtí starostové Uherského Hradiště, Topolné, Spytihněvi a Babic na Baťově kanálu v hospůdce U Rybičky a v Památkovém domku číslo 90 v Topolné.

„Pořadatelé akce Region Slovácko a Městské informační centrum v Uherském Hradišti kladou velký důraz nejenom na zastávky u renomovaných vinařů na jednotlivých trasách, ale doporučují i návštěvu pamětihodností, muzeí a jiných místních zajímavostí. Kromě jiného tak cyklisté mohou zdarma nebo za zvýhodněné vstupné navštívit Památník Velké Moravy ve Starém Městě, Archeoskanzen Modrá, Muzeum tupeské keramiky, Muzeum Podhradí v Buchlovicích, Blatnické muzeum, Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově nebo Muzeum na Mlýně v Dolním Němčí. K dalším vytipovaným cílům patří třeba Nivnická izba, větrný mlýn v Jalubí, Šarovcova vodní tvrz a památkové domky v Hluku, Topolné a Ostrožské Lhotě,“ doplnil Pášma.

Na sobotní odpoledne se na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti připravuje také bohatý program. Z folklorních souborů se představí Včelaran z Topolné a dětské seskupení Kalinka z Babic. Veřejnost se může pokochat ukázkou jízd na historických kolech nebo navštívit zahájení výstavy Na kole proti proudu času.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x