Mezinárodní den památek si různými akcemi připomenou i zámky a hrad ve Zlínském kraji

KROMĚŘÍŽ - K Mezinárodnímu dni poamátek se i letos připojil Národní památkový ústav v Kroměříži, který spravuje zámek v Kroměříži, Vizovicích i hrad Buchlov. Během soboty se na zámcích i hradě uskuteční zajímavé akce, agentuře Mediafax to uvedla Dagmar Šnajdarová z památkového ústavu.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži chystá o víkendu Dny poutníků, jde o přehlídku poutních míst Čech a Moravy. Akce se koná při příležitosti pouti ke cti Panny Marie Bolestné v kostele svatého Mořice v Kroměříži. Poutníci, kteří se zúčastní mše svaté v kostele svatého Mořice, obdrží obrázek Panny Marie. Po jeho předložení na pokladně Arcibiskupského zámku získají padesátiprocentní slevu ze vstupného na trasu Unesco (historické sály, věž a Květná zahrada). O víkendu bude zámek otevřený od 9 do 16 hodin. Návštěvníci zámku Kroměříž si také mohou prohlédnout výstavu děl předního moravského umělce Ivana Jakeše – Dálky z terakoty.

Státní zámek Vizovice otevřel pro své návštěvníky výstavu andělů – Angelus domesticus. Tato výstava, nyní doplněná o další exponáty, vyvolala velký ohlas mezi návštěvníky zámku, a proto se kastelánka rozhodla ponechat tuto výstavu po celou návštěvnickou sezónu a umožnit její zhlédnutí co nejširšímu okruhu zájemců. Anděly zapůjčili lidé ze svých domácností na Moravě i v Čechách. Tématem, které všechny anděly sdružuje, je osobní příběh. Všechny tyto exponáty mají svou historii, svůj osud. Někteří majitelé vybavili své andělíčky dokonce psanou instruktáží, jak o ně pečovat.

Státní hrad Buchlov vsadil na tajemno a záhady. Tím vším je inspirovaná výstava o magii a okultismu. Výstava potrvá do konce návštěvnické sezony a je přístupná v rámci prohlídkového okruhu trasy A. Na výstavě o magii, okultismu a zednářství na Buchlově uvidí lidé například tabulku psanou tajným písmem, vzácný pergamen z roku 1777 se schématem bratrstva Zlatého růžového kříže, rituální měděnou misku, lebku – symbol lidské pomíjivosti, která provázela většinu zednářských obřadů, amulety z různých minerálů, jež byly prosyceny magickými kouzly a měly ochrannou funkci, dřevěný model rakve s rosenkruciánským motivem růží a kříže na víku, portrét šlechtice v renesančním oděvu se zednářskými symboly a spoustu dalších předmětů. Dále mohou návštěvníci hradu, ve vstupních prostorách věže Andělka, zhlédnout výstavu obrazů Milana Zikmunda a také výstavu fotografií z akce Výlet do historie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x