Lidé si na Ploštině připomenou tragický osud pasekářů

ZLÍN - Památku obětí tragické události z konce druhé světové války, kdy byla nacisty vypálena pasekářská osada Ploština na Zlínsku, uctí v neděli u tamního památníku řada významných osobností. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout také nově otevřenou expozici s názvem Pasekářská osada Ploština, kterou připravili pracovníci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve výstavních prostorách zdejšího památníku. Prezentace přibližuje fenomén osídlení Valašska – pasekářství.

Ploština byla typickou pasekářskou osadou, kterou nacisté zničili 19. dubna 1945 kvůli spolupráci s partyzány. Zastřeleno nebo zaživa upáleno bylo 24 obyvatel. Zachránil se jen jeden, a to otec osmi dětí z Vysokého Pole, který z hořícího domu utekl do lesa. Oběti tragédie byly pohřbeny 23. dubna na hřbitově v Újezdě. Ten samý den však řádění fašistů pokračovalo. V Prlově bylo zastřeleno, upáleno a oběšeno 18 obyvatel z toho pět žen. Ještě 2. května byly vypáleny nedaleké Vařákovy paseky u Lačnova, kde zahynuli čtyři lidé. Okolní obce byly osvobozeny 2. a 3. května rumunskými a ruskými jednotkami.