Ve Valašských Kloboukách se podařilo snížit produkci skleníkových plynů

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Ve Valašských Kloboukách odevzdali v loňském roce obyvatelé takové množství vysloužilých spotřebičů, že se podařilo snížit emise skleníkových plynů o 30 tun oxidu uhličitého. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

„Jak vyplývá z výsledků Environmentálního vyúčtování společnosti Asekol, která pro nás zajišťuje sběr a recyklaci odevzdaných elektrozařízení, ve Valašských Kloboukách jsme v loňském roce vytřídili 479 televizí a 270 monitorů. Tím jsme uspořili 112 megawatthodin elektřiny, 2207 litrů ropy, 561 240 litrů vody a 5 039 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 30 tun oxidu uhličitého a produkci nebezpečných odpadů o 114 tun,“ upřesnila referentka odboru životního prostředí Leona Vlčková.

Kromě televizorů a monitorů odevzdali lidé také množství lednic, sporáků, vysavačů a dalších domácích spotřebičů.

Zpětný odběr a recyklace jedné televize uspoří tolik energie, kolik spotřebuje 60 W žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení. Užitek lze ale také přirovnat k úspoře 745 litrů pitné vody, tedy množství, které odpovídá spotřebě při deseti sprchováních. Každá odevzdaná televize také napomáhá snižování produkce skleníkových plynů až o 44 kilogramů oxidu uhličitého, což je množství, jaké vypustí do ovzduší auto při ujetí vzdálenosti mezi Prahou a Ostravou.

Tato zjištění přinesla analýza dopadu sběru a recyklace televizí a monitorů na životní prostředí, jejíž vznik inicioval Asekol.