Valašskomeziříčští policisté evidují méně trestných činů

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští policisté prověřovali v loňském roce 758 různých trestných činů, což je o 72 skutků méně než v předchozím roce. Agentuře Mediafax to řekla Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Celkově prověřovali policisté 5236 událostí, kromě trestných činů se jednalo také o 3081 přestupků a 1397 jiných oznámení. Valašskomeziříčské oddělení dosáhlo jednoho z nejlepších výsledků objasněnosti trestných činů v posledním období. Z celkových 758 trestných činů jich policisté objasnili 363, tedy 47,89 procent.

Na druhou stranu se valašskomeziříčským policistům nedaří objasňovat například vloupání. „V loňském roce jsme evidovali celkem 132 případů vloupání, přičemž pouze 18 z nich jsme objasnili, což činí 13,64 procent,“ konstatoval vedoucí oddělení Ivan Tözsér. Dalším stěžejním problémem jsou podle policistů vloupání do vozidel a následné krádeže věcí z aut. „V loňském roce jsme zaznamenali 64 vloupání do vozidel a pouze dva případy jsme objasnili, což činí jen 3,13 procent,“ podotkl Tözsér s tím, že naopak dosáhli dobrého výsledku v případě ukradených vozidel. Z 26 odcizených aut dokázali devět vrátit původnímu majiteli, tedy více jak třetinu.

Policistům se ale podařilo výrazně omezit případy vloupání do chat, kdy za celý uplynulý rok zaznamenali pouze tři případy, z toho jeden byl objasněn. „Je jisté, že k těmto číslům pomohly také preventivní bezpečnostní akce. Policisté se celkem třikrát prošli v chatové oblasti a prováděli kontrolu objektů,“ doplnil vedoucí oddělení.

Problémem poslední doby je podle Tözséra narůstající počítačová kriminalita. „Jedná se zejména o podvodní prodej na internetu přes různé internetové portály,“ dodal Tözsér.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x