Na Zlínsko museli hned dva dny po sobě vyjíždět pyrotechnici

ZLÍN - Na třech různých místech Zlínska objevili lidé během dvou dní nebezpečné výbušniny a museli dorazit i pyrotechnici z Brna. Agentuře Mediafax to ve středu sdělila policejní mluvčí Jana Bartíková.

Výjezd pyrotechniků si jako první vyžádal nález muže z Želechovic nad Dřevnicí, který na výbušninu narazil při úklidu sklepa domu jeho rodičů. „Sklep ukrýval 50 průmyslových rozbušek neurčitého stáří. Ve stejný den odpoledne jsme služby pyrotechnika využili ještě jednou. O nálezu granátu nás totiž informoval muž, který u Tlumačova venčil svého psa. Pyrotechnik zjistil, že jde o nevybuchlý tříštivý dělostřelecký granát ráže 76 milimetrů ruské výroby, který podle všeho pochází z doby druhé světové války,“ poznamenala Bartíková. O den později přišel oznámit nález vojenské munice také muž z Březůvek. Pyrotechnik zjistil, že šlo o vyhořelý dělostřelecký granát ráže 37 milimetrů.

„Podobná pyrotechnika může být velmi nebezpečná, kromě speciálně vyškoleného pyrotechnika s ní nesmí nikdo manipulovat. Proto doporučujeme, aby se tyto nálezy okamžitě hlásily na policii. Přivolaný pyrotechnik je odborně zajistí tak, aby nebyl nikdo zraněn, a po posouzení, zda je munice schopná přepravy, ji odveze k likvidaci,“ dodala Bartíková.

--> --> --> --> -->