Zlínský primátor chce krajské nemocnici pomoci s řešením finančních problémů

ZLÍN - Zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) se rozhodl pomoci Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně s řešením ekonomických problémů. Novinářům to řekl na středeční tiskové konferenci.

Přestože město není vlastníkem nemocnice a ani v ní nemá žádný majetkový podíl, může podle primátora výrazně pomoci s její stabilizací. „Doufám, že nastane nějaká systémová změna a já se pokusím pomoci svým poradním hlasem,“ podotkl Adámek.

Před vstupem do politiky se primátor živil 22 let jako chirurg a s oblastí zdravotnictví je tak detailně seznámen. „Výhodou při hledání východisek je podle mě i to, že ministr zdravotnictví Leoš Heger je také bývalý lékař. Věřím, že se budu moci na pana ministra obrátit a že se nám pokusí pomoci,“ konstatoval Adámek.

Osobní zapojení primátora do řešení problémů ve zlínské nemocnici uvítal i poslanec a člen krajského zastupitelstva Petr Gazdík (STAN) či ředitel nemocnice Bohuslav Škubal. „Pan primátor je lékař, takže prostředí zdravotnictví jako jeden z mála politiků zná. Ví, jak fungují vztahy mezi nemocnicemi a pojišťovnami a má přehled o tom, jak tato zdravotnická zařízení fingují,“ uvedl Gazdík. Ředitel nemocnice zase sdělil, že vítá každého, kdo chce ekonomické problémy nemocnice řešit. S primátorem se už také několikrát setkal.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně je jedním z deseti největších zdravotnických zařízeních v České republice. Od roku 2006 je akciovou společností a jediným akcionářem je Zlínský kraj. Pracuje zde 2172 zaměstnanců, z toho 256 lékařů a 969 zdravotnických pracovníků. Ročně je ve zlínské nemocnici hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů. V posledních letech nemocnici tíží dluhy v řádu stovek milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x