Květa Fialová přivezla na Slovácko Cenu Thálie, divadlo pro ni chystá novou roli

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Cenu Thálie určenou herečce Květě Fialové za roli hraběnky v komedii Harold a Maude spatřili v úterý večer po repríze úspěšného představení návštěvníci uherskohradišťského Slováckého divadla. Pro hereckou legendu chystají tamní divadelníci novou roli, řekl Mediafaxu ředitel divadla Igor Stránský.

Jedenaosmdesátiletá herečka sklidila v úterý večer po další vyprodané repríze komedie Harold a Maude dlouhotrvající ovace diváků vestoje. „Bez vás bych tady nebyla. Ani jeden herec by nebyl, nebýt diváků. Děkuji, že máte Slovácké divadlo tak ráda, jako já,“ reagovala Květa Fialová.

Úterní představení úspěšné komedie bylo mimořádné, herečka se po něm totiž divákům na Slovácku vůbec poprvé představila s Cenou Thálie, kterou za obdivuhodné ztvárnění osmdesátileté hraběnky Maude získala.

Příběh o netradičním přátelství mladého muže a svérázné dámy měl v uherskohradišťském divadle premiéru loni v lednu v režii Igora Stránského. To, že se v jedné z titulních rolí objevila právě Květa Fialová, bylo dílem náhody. „Pepíček Kubáník mě s Naděnkou Konvalinkovou pozval na muzikál Adéla ještě nevečeřela. Jak jsem jej viděla, v tu ránu jsem věděla, že to je můj Harold,“ upozornila herečka. „Je tak charismatický, silný a přitom vnitřně zraněný, že nevím, kdo jiný by Harolda mohl hrát. Hned jsem zašla za ředitelem, panem Stránským, všechno mu řekla a ten byl tak laskavý, že hru nazkoušel.“

Komedie Harold a Maude přinesla v regionu velký divácký zájem, vedení divadla nestačilo přidávat další reprízy. Herecká asociace udělující nejprestižnější herecké ocenění v České republice Cenu Thálie oznámila v lednu při nominacích také jméno Květy Fialové. Na konci března se v Národním divadle rozhodlo, že Květa Fialová a její Maude nemá konkurenci a Thálii získala.

Slovácké divadlo aktuálně oznámilo, že plánuje s hereckou legendou další spolupráci. „Jsem hrdý na to, že můžu oznámit, že jsme se s paní Květou dohodli na další spolupráci. Na podzim začneme studovat novou hru s názvem Oskar a růžová paní, v lednu 2012 bude mít premiéru,“ řekl Igor Stránský s tím, že půjde o mimořádně krásnou hru o lásce a umírání. Režírovat by ji měla vyhlášená Zoja Mikotová a hlavní role opět vytvoří Květa Fialová a Josef Kubáník.

„Když jsem ten příběh četla, byla jsem dojatá. Takovou roli jsem ještě nehrála,“ reagovala Květa Fialová, která v úterý po představení podstoupila autogramiádu, na které rozdala desítky podpisů. Řada diváků věnovala herečce drobné dárky.

„Dělá mi radost každá maličkost, ale nejvíc mě potěší, když mi diváci řeknou, že Harold a Maude jim dává sílu a že poznají naši lásku. Proto to taky hrajeme,“ podotkla Květa Fialová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x