Ve Zlíně bude unikátní výstava Šangri-la, lidé uvidí buddhistickou svatyni i džungli s tygrem

ZLÍN - Unikátní výstava Šangri-la bude k vidění v prostorách zlínského zámku, vernisáž se uskuteční ve čtvrtek odpoledne a první návštěvníci si jedinečnou expozici mohou přijít prohlédnout o den později. Agentuře Mediafax to řekl organizátor výstavy Rudolf Švaříček.

Výstava už byla k vidění v Bratislavě a v Brně, na Slovensku dokonce zaznamenala návštěvnický rekord, kdy si expozici přišlo prohlédnout kolem 77 tisíc lidí. Slavnostně bude výstava zahájena na zlínském náměstí od 17 hodin kulturním programem, samotná výstava pak bude zpřístupněna od pátečního rána. Ve Zlíně bude k vidění do konce října.

Expozice mapuje život, víru i přírodu v oblasti Himalájí. Přestavba prostor, kde ještě loni sídlila restaurace, pro potřeby výstavy trvala několik týdnů. „Úplně jsme je proměnili. Teď v nich lidé naleznou třeba první mešitu ve Zlíně, hinduistický ašram, buddhistickou svatyni, klášter, džungli s tygrem, vodní tůni s rybami a spoustu dalších zajímavých atrakcí,“ podotkl cestovatel a organizátor výstavy Rudolf Švaříček.

Členění expozice vychází z knihy Třetí Everest – Poznání bolí. „Po vstupu se návštěvníci dostanou do horské džungle a budou obklopení příběhy zrozenými z dávného animismu a šamanismu. Poté přijde na řadu Nepál, země osmitisícových vrcholů včetně toho nejvyššího – Mt. Everestu. A také Kumárí, jediná živé bohyně světa. Odtud je už krůček do spirituálního Tibetu, na jehož výstavní náhorní pláni vyrostly originální stavby. Dalším zastavením bude Bhútán, Dračí země nebo Země hřmícího draka, země zastaveného času, kam ještě nedorazila globalizace. Poslední krajinou výstavy bude ohromná Indie, která je známá pompézními paláci i žebráky umírajícími na ulici,“ prozradil Švaříček.

Výstava nabídne i originální bonusy – samostatné expozice Legenda H+Z, Tibet 50. let i projekt Koruna planety – výstupy na nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

Výstavu doplní také doprovodný program, do Zlína například zavítají mniši, kteří předvedou tanec v maskách a podobně. Všechny vystavené předměty pocházejí ze soukromých sbírek Švaříčka a jeho kolegů. Na instalaci unikátní výstavy se ale podílely také botanické či zoologické zahrady.

Šangri-la je jméno pro nikdy nenalezené údolí opojné blaženosti a věčného blahobytu.

Vstupné na výstavu bude 120 korun, připravené jsou ale slevy pro děti, studenty, seniory či rodiny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x