U krajského úřadu ve Zlíně bude možné nově parkovat hodinu zdarma

ZLÍN - O půl hodiny déle než doposud budou moci řidiči bezplatně parkovat v krytém parkovacím domě u sídla Krajského úřadu ve Zlíně. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Zatímco dosud zde mohli řidiči parkovat zadarmo jen půl hodiny, nyní to bude hodina. Vedení Zlínského kraje zároveň vyjednalo uvolnění 28 ze 48 parkovacích míst, která měla pronajata Policie ČR, ale z nichž většinu nevyužívala.

Krytý parkovací dům v budově číslo 11 s kapacitou asi 400 parkovacích míst tvoří většinu parkovacích kapacit Krajského úřadu Zlínského kraje a stále častěji jeho kapacita nedostačuje. „Tento stav je důsledkem stále většího zájmu o parkování ze strany veřejnosti. V lokalitě kromě krajského a finančního úřadu přibývají další instituce jako například Energetická agentura Zlínského kraje, Centrála cestovního ruchu Východní Moravy či Krajská pedagogicko-psychologická poradna. S tím je spojen nárůst zaměstnanců i klientů využívajících prostory parkoviště. Pro zmapování aktuální situace v parkovacím domě byl proveden podrobný časový a kapacitní monitoring struktury parkující klientely,“ podotkla Dvorníková.

Mimo uvolnění téměř tří desítek parkovacích míst byl upraven systém parkovacích poplatků, kdy ze stávajícího režimu prvních 30 minut zdarma a každá další započatá hodina parkování za 20 korun se od 1. května přechází na režim prvních 60 minut zdarma a každá další započatá hodina parkování za 30 korun. Opatření vychází z analýzy, že parkující veřejnost je v drtivé většině případů schopna vyřídit své úřední záležitosti v budově krajského úřadu v průběhu jedné hodiny. Delší parkování než jednu hodinu je pak stanoveno na ryze komerční bázi a vychází ze srovnání parkovacích poplatků ve Zlíně. Zvýší se tím navíc cirkulace parkujících vozidel. Garáže krajského úřadu mají ve srovnání s ostatními parkovacími plochami výhody jako například krytý parking, ostrahu kamerovým systémem, osvětlení či úklid.