Zbídačená zvířata se z problematické farmy v Břestku přestěhují do prozatímní náhradní péče

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Situace na problematické farmě v Břestku na Uherskohradišťsku dospěla k nevyhnutnému pokračování. Jak pro agenturu Mediafax ve čtvrtek řekl mluvčí policie Aleš Mergental, zbídačená zvířata se ve čtvrtek přestěhují do prozatímní péče.

Vzhledem k přetrvávajícím a stupňujícím se problémům se zabezpečením dostatečné péče o zvířata a neschopnosti majitelky zajistit farmu tak, aby zvířata z prostoru neutíkala a neohrožovala lidi v okolí, stejně jako bezpečnost v silničním provozu, se do řešení situace rázně vložila policie. „Další vstřícnou nabídku řešení, kterou policie navrhla, žena odmítla, a tak následovalo rozhodné řešení vleklé situace. Dnes policisté dobytek nezahánějí, ale už asistují při jeho převozu,“ uvedl Mergental.

Ve středu vyjel vedoucí územního odboru policie na Uherskohradišťsku spolu s policejní psycholožkou a vedoucím buchlovických policistů za zemědělkyní do Břestku přímo na farmu. „Ženě jsme předestřeli, jaká řešení jsou v současné situaci ve hře, tedy od nejoptimističtější varianty, v níž by farmářka prodala část svých zvířat a z utržených peněz by byla schopna v chovu pokračovat, až po řešení, při němž by musela být zvířata utracena,“ nastínil vstřícný krok v jednání vedoucí územního odboru Policie ČR Bronislav Šabršula.

Žena odmítla návrh na odprodej části nebo celého stáda, stejně jako odmítla jakékoliv další návrhy a začala opakovaně vyhrožovat sebevraždou. „Vzhledem k tomu, že vzniklo důvodné podezření, že může dojít k újmě na zdraví a životu, požádali jsme lékaře o přezkoumání ženina zdravotního stavu,“ popsal zlomovou situaci Šabršula.

Přivolaná lékařka posoudila ženin stav a navrhla její převoz do psychiatrické léčebny. Farmářka s tím souhlasila a dobrovolně do léčebny sanitkou odjela. „O tom, že žena nebyla psychicky v pořádku a náš postup byl odůvodněný, hovoří i to, že je dodnes v péči lékařů,“ dodal Šabršula.

Starosta Břestku zajistil pro zvířata krmení a dohled nad zvířaty. Buchlovičtí policisté tak od víkendu dohlíželi na ženinu farmu, aby tam nedošlo k jakémukoliv protiprávnímu jednání. Od pátečního dopoledne doposud několikrát vyjížděli pomáhat zahnat zvířata zpět do prostoru farmy.

„Buchlovičtí policisté v posledních měsících i letech opakovaně vyjížděli do Břestku a jeho okolí, kde volně pobíhaly krávy, prasata i ovce, které utekly z prostoru farmy. Dobytek jednak ohrožoval bezpečnost silničního provozu a v dalších případech způsoboval škody na pozemcích ostatních vlastníků,“ dodal Mergental. V několika případech policisté pomáhali farmářce dobytek zahnat zpět za děravé oplocení farmy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x