Podle nové vyhlášky zmizí z Otrokovic světelné efekty i reklamy

OTROKOVICE - V Otrokovicích zmizí světelné efekty i reklamy, a to díky nově schválené vyhlášce o opatřeních proti světelnému znečištění. Agentuře Mediafax to sdělila muvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Světelné znečištění je viditelné záření umělých zdrojů světla, které může obtěžovat lidi i zvířata, způsobovat jim zdravotní újmu nebo narušovat některé činnosti. Vychází z umístění světelných zdrojů ve vnějším ovzduší nebo ze zdrojů světla, jejichž záření je do vnějšího ovzduší účelově směřováno. „Přesto, že se světelné efekty na obloze v Otrokovicích objevují zřídkakdy, zdvihlo to značnou nevoli občanů bydlících v sousedství. To nás přimělo reagovat,“ řekl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

Nově tak v Otrokovicích platí zákaz promítání světelných reklam a efektů na oblohu z území města, a to ze všech pozemků, staveb a zařízení v intravilánu, tedy v území ležícím mimo zastavěné území obce. Výjimkou jsou světelné efekty promítané na oblohu z místa koncertu pořádaného pod širým nebem.

V rámci minimalizace světelného znečištění ve městě nechala otrokovická radnice také prověřit vhodnost veřejného osvětlení. Z 1850 svítidel vyhověla, až na několik desítek, všechna. Zjištěné nedostatky budou postupně odstraňovány. S novými úspornými svítidly veřejného osvětlení, která vyhovují všem podmínkám, se počítá například v rámci připravovaného projektu rekonstrukce severovýchodní části náměstí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x