Na prohlídku Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži mohou lidé vyrazit s novým průvodcem

KROMĚŘÍŽ - Národní památkový ústav v Kroměříži spolu s Muzeem umění Olomouc vydal novou dvousetstránkovou publikaci, která populárním způsobem přibližuje historii Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži. Agentuře Mediafax to řekla Dahgmar Šnajdarová z památkového ústavu.

Podle ředitele Národního památkového ústavu v Kroměříži Jana Slezáka má knižní novinka ambice stát se praktickým průvodcem kroměřížským zámkem včetně jeho uměleckých sbírek, podzámčím a oběma zahradami, tedy Květnou i Podzámeckou. „Autorský kolektiv vedený Ondřejem Zatloukalem zasazuje historii zámku a zahrad do obecnějších dějin olomoucké arcidiecéze, provádí čtenáře exteriérem i interiérem zámku a také se podrobně věnuje všem uměleckým sbírkám. Knihu, kterou ilustruje množství barevných reprodukcí, lze využít jako praktického průvodce i v arcibiskupské mincovně a především v zahradách. Orientaci ve spletitém areálu pak usnadňují připojené mapy,“ shrnul Slezák obsah průvodce.

Publikace bude v prodeji za 190 korun v pokladnách zámku a Květné zahrady i v Muzeu umění Olomouc.

Dalším výsledkem spolupráce kroměřížských památkářů a olomouckého Muzea umění budou samoobslužné pracovní listy pro malé návštěvníky, které si děti i jejich rodiče mohou zdarma vyžádat v pokladně zámku. „V pracovních listech najdou zábavné úkoly, které plní při prohlídce. Připravujeme hned tři druhy těchto listů. Jednak pro nejmenší, které souvisejí především s gotickým dílem mistra kroměřížského mariánského oltáře, starší děti se pak z našich listů dozví zajímavosti o různých malířských žánrech zastoupených v obrazárně a poslední typ pracovních listů pracuje s mytologickými tématy, přičemž vychází zejména z nejslavnějšího kroměřížského obrazu, Tizianova Apolla a Marsyase,“ dodal lektor olomouckého muzea Marek Šobáň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x