Požár v Chropyni kontaminoval půdu, rozbory zjistily překročení limitu přípustného znečištění

CHROPYNĚ - Půda v Chropyni je po požáru továrny na recyklaci technologických odpadů znečištěná. Vedoucí odboru výstavby a životního prostředí Jiří Pospíšil informoval v pátek agenturu Mediafax, že rozbor půdy zjistil překročení limitů přípustného znečištění polyaromatickými uhlovodíky.

I když rozbory zjistily kontaminaci půdy, podle Pospíšila není důvod k obavám. „Hodnoty nevýznamně překročily limit přípustného znečištění polyaromatickými uhlovodíky v kritériu A, které znamená přirozený obsah látek v přírodě,“ řekl Pospíšil s tím, že podle tohoto zjištění není potřeba znečištění pokládat za významné.

Překročený limit nepovažuje starosta Chropyně Jaroslav Hloušek jako životu nebezpečný. Přesto radnice obyvatele Chropyně upozornila prostřednictvím webových stránek města a také letáky, aby byli opatrní. „Poslali jsme lidem lístečky, aby nejedli věci ze zahrádky a také od domácích zvířat. Hodnoty sice jen mírně překročily kritérium A, které je nejméně ohrožující, nicméně chceme mít jistotu,“ vysvětlil Hloušek.

Ten si přístup obyvatel pochvaluje. „Po prvotní nervozitě se celkem zklidnili a jsou trpěliví. Chápou situaci a ví, že to není otázka dní, ale dlouhodobější proces,“ uvedl.

Jak bude situace pokračovat, ukážou až další výsledky rozboru. „Počkáme do příštího týdne, kdy pro srovnání dostaneme rozbor Laboratoře Morava za Studénky. Potom vyhodnotíme, co je nutné udělat, aby nebylo ohroženo životní prostředí a zdraví obyvatel,“ sdělil Hloušek, který nevylučuje nákladnou sanaci půdy.

Navezení nové půdy a odvoz staré však starosta příliš nepředpokládá. „Pokud by byla půda znečištěná v kritériu B, které je nebezpečné, situace by byla jiná. Nyní jsme ale zaznamenali jen nevýznamné znečištění,“ uzavřel Hloušek.

Požár továrny zabývající se recyklací technologických odpadů vznikl v pátek 8 dubna okolo jedné hodiny ranní. V té době bylo na noční směně několik zaměstnanců, kteří však stačili před ohněm utéct. S ničivým živlem bojovali čtyři dny hasiči ze 67 jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů ze čtyř krajů České republiky. Požár se obešel bez ztráty na životech. Při zásahu se zranili dva dobrovolní hasiči. Jeden si poranil koleno a druhý utrpěl zranění v obličeji.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x