Buchlovický zámek ožije výstavou tulipánů, hrad Buchlov zase výstavou kraslic

BUCHLOVICE - Zámek v Buchlovicích i hrad Buchlov chystají během Velikonoc program, na zámku bude výstava tulipánů, na hradě Buchlov se uskuteční Velikonoční výstava kraslic či starých velikonočních pohlednic. Agenturu Mediafax o tom informovala Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Výstava nazvaná Tulipánománie bude k vidění od soboty do pondělí. Návštěvníci zámku uvidí asi 1200 řezaných tulipánů z Polska, Holandska a speciální tulipány na dlouhých stoncích z Francie. „Při této příležitosti vydal zámek v Buchlovicích také mimořádnou známku, která se jistě stane vyhledávanou sběratelskou raritou,“ podotkla Šnajdarová.

Tulipánová horečka vypukla v Holandsku v letech 1634 až 1637. Rodnou zemí tulipánů je údajně Turecko. Odtud byly tyto květiny dovezeny roku 1593 správcem botanické zahrady v Leidenu do Holandska. I přes svůj exotický původ nevzbuzovala rostlina zpočátku nijak velký zájem. Teprve poté, když holandští pěstitelé začali křížit různé druhy tulipánů a z jednobarevných červených, bílých a žlutých květů vykouzlili ohňostroje barev, stal se tulipán kultovním objektem a jeho obliba stoupala. Úspěšní pěstitelé získali na vážnosti a začali pořádat soutěže o nejkrásnější květinu. Když nebyl dostatek tulipánových cibulí určitého druhu, jejich ceny stoupaly. Tulipánománie ovládla celé Holandsko, vznikl i tulipánový zákon – za poškození cibulí hrozilo vězení, byly pořádány dražby tulipánových cibulí, a dokonce existovali notáři, kteří se specializovali na tulipány. Na holandských burzách se vedle akcií začalo obchodovat i se vzácnými cibulemi tulipánů.

V roce 1637 dosáhlo davové šílenství kolem tulipánů zvratu, nabídka převýšila poptávku, tulipánová bublina praskla a ceny se zřítily dolů. Mnoho obchodníků zbankrotovalo pod vlivem nyní bezcenných tulipánových kontraktů a celé holandské hospodářství se dostalo do vážných potíží. Na tulipánových kontraktech výrazně prodělal i Rembrandt Harmenszoon van Rijn, jehož obrazy dnes v aukčních síních dosahují závratných cen. Světoznámý malíř ohlásil úpadek, musel prodat svůj dům v dražbě a nakonec v chudobě zemřel.

Velikonoční program bude na buchlovickém zámku pokračovat i v pondělí, kdy v hudebním salónku vystoupí komorní orchestr města Kyjova a na nádvoří zámku se představí mužský a ženský pěvecký sbor z Kudlovic. Překvapení pro návštěvníky je připraveno i v zámecké kavárně, kde se budou podávat pravé francouzské palačinky a domácí zákusky. Chybět nebudou ani grilované speciality. K prodeji budou hrnkové tulipány a sortiment květin ze zámeckého zahradnictví, například petúnie, voskovky, lantány, bylinky a podobně.

Hrad Buchlov zase připravil pro své návštěvníky na neděli a pondělí oslavu Velikonočních svátků. Buchlov ve svých bránách přivítá nejen zájemce o prohlídku hradu a jeho bohatou historii, ale i příznivce jarních velikonočních setkání s rodinou, známými a přáteli na gotické dominantě Moravy. „Na Buchlově uvidí výstavu kraslic a starobylých velikonočních pohlednic, nejmladší návštěvníci si v dětských dílnách vyzkoušejí tradiční pletení pomlázek a malování velikonočních vajíček. Na Baště bude k vidění výstava prací a výtvorů dětí DDM Šikula Uherské Hradiště. Na I. hradním nádvoří se uskuteční tradiční jarmark a na II. hradním nádvoří vystoupí soubor Svatý pluk. K příležitosti Velikonoc vydala správa hradu Buchlova speciální velikonoční pohlednici v omezené edici, kterou si mohou návštěvníci koupit v prodejně suvenýrů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x