Uherskohradišťské cukrářky se pokusí o rekord, chtějí upéct největšího velikonočního zajíce

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Pokus o zápis do České knihy rekordů v souvislosti s největším upečeným velikonočním zajíčkem bude součástí nedělní akce v uherskohradištské Vinohradské ulici nazvané Velikonoční putování. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Na pokus o překonání rekordu dohlédne agentura Dobrý den z Pelhřimova. V loňském roce byl během Velikonočního putování do knihy rekordů zapsán velikonoční beránek, který vážil 158,15 kilogramu. Na výrobu obřího velikonočního zajíčka spotřebovaly cukrářky přibližně 700 vajec, 80 kilo piškotů a obrovské množství marcipánu a dalších surovin.

Akce odstartuje ve 14 hodin dětským programem, který vyvrcholí vystoupením Michala Nesvadby. Kromě něj se mohou děti těšit na klauniádu, hlavolamy, hry a soutěže s velikonoční tematikou, naučnou stezku s překvapením či nafukovací balonky. Chybět nebude ani jarmark lidových řemesel, výuka malování kraslic, pletení a prodej žil, výstava velikonočních beránků, vystoupení folklorního souboru Kunovjan a podobně.

Při Velikonočním putování Vinohradskou ulicí bude také vystavena dřevěná obří kraslice vyrobená Antonínem Hájkem. Je vylévaná horkým cínem, váží 61,5 kilogramu a je vysoká 103,7 centimetru. Expozici Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově rozšířila v roce 2006.

Stejně jako vloni se také letos mohou všechny hospodyňky zapojit do soutěže o nejkrásnějšího velikonočního beránka, pokud ve 14 hodin přinesou upečeného a nazdobeného beránka.Návštěvníci akce pak svým hlasováním rozhodnou o vítězi. Šťastného výherce či výherkyni čeká zájezd do Říma pro dvě osoby.

V 17 hodin se uskuteční slavnostní otevření Vinohradské ulice žehnáním velikonočních beránků. Až do pozdních hodin budou otevřeny mařatické vinné sklepy a venkovní posezení s bohatou nabídkou místních specialit, vše vyzdobeno ve velikonočním duchu. O slováckou atmosféru se postará 15 cimbálových muzik a folklorních souborů. Návštěvníkům bude zdarma k dispozici vinařský vláček.

Velikonoční putování organizuje uherskohradišťská Nadace Děti-kultura-sport ve spolupráci s městem Uherské Hradiště a dalšími partnery. „Cílem akce je poukázat nejen na význam Vinohradské ulice a jejích historických a kulturních aspektů, ale také na důležitost velikonočních svátků, z nichž se rychle stává komerční záležitost a vytrácejí se původní zvyky, tolik typické pro český národ,“ dodala Pekařová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x