Na uherskohradišťském náměstí oslaví Velikonoce jarmarkem

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Velikonoční jarmark vypukne v neděli na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Jak agentuře Mediafax řekl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma, do centra města by se mělo sjet asi 150 zručných řemeslníků.

Jarmark pořádá město Uherské Hradiště spolu s občanským sdružením Kunovjan. Řemeslníci zabývající se tradiční lidovou a uměleckou výrobou dorazí nejen z regionu, ale i z jiných koutů Moravy, Slezska, Čech i Slovenska.

„Své zboží, um a vlastní výrobu budou prezentovat vyhlášení mistři tradiční rukodělné výroby, ocenění titulem ministra kultury Nositelé tradice lidových řemesel, mistři řemesla ocenění regionální Cenou Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby, část plochy jarmarku již tradičně bude patřit těm tvůrcům z regionu Slovácko, kteří získali ochrannou známku Tradiční výrobek Slovácka. Na jarmarku se ale setkáme i se začínajícími řemeslníky, kteří na poctivou řemeslnickou tradici navazují,“ upřesnil Pášma.

Vedle klasicného jarního sortimentu si budou mít všichni návštěvníci možnost zakoupit a ochutnat také velikonoční gastronomické speciality, které se vztahují k Božímu hodu velikonočnímu a k velikonočnímu „šlahačkovému“ pondělí.

Již druhým rokem se v rámci tradičních jarmarků představí na hlavním pódiu cimbálové muziky a dechové kapely, folklorní dětské a dospělé soubory, skupiny, ženské i mužské sbory. Tentokrát komponovaný program připravil mikroregion Staroměstsko, který budou zastupovat kolektivy ze Starého Města, z Babic, Boršic u Buchlovic, z Tupes, z Polešovic, Nedakonic, z Jalubí a Jankovic.

Jarmark odstartuje v neděli v 8 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x