V Uherském Hradišti padl český rekord, cukrářky upekly největšího velikonočního zajíce

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Největšího velikonočního zajíce upekly olomoucké cukrářky v Uherském Hradišti, jejichž pokus se zapíše do České knihy rekordů. Na výrobě zajíce pracovalo pět cukrářek téměř 130 hodin, informovala v neděli agenturu Mediafax cukrářka z Chomoutova u Olomouce Kateřina Daňková.

Pokus o zápis do České knihy rekordů byl součástí nedělní akce v uherskohradišťské Vinohradké ulici nazvané Velikonoční putování. „Pokus se vydařil, velikonoční zajíc váží 169,9 kilogramu,“ řekl Mediafaxu Michal Jurečka, komisař agentury Dobrý den Pelhřimov, která dohlížela na překonání rekordu z loňského roku, kdy velikonoční beránek vážil 158,15 kilogramu.

Velikonoční zajíc byl 177 centimetrů dlouhý, 78 centimetrů široký a s ušima 104 centimetrů vysoký. K tomu ležel na trávníku širokém 82 centimetrů a vysokém 3,5 centimetru.

Na výrobu se spotřebovalo 72,7 kilogramu piškotu, 52,5 kilogramu krému, 23,8 kilogramu marcipánu, 20 kilogramu marmelády a 0,8 kilogramu kokosu. „Celkem se spotřebovalo 770 kusů vajec, 22,8 kilogramu mouky a 22,8 kilogramu cukru,“ doplnil Jurečka.

Velikonočního zajíce peklo pět cukrářek z Chomoutova u Olomouce. „Strávily jsme na tom 126 hodin. Bylo to náročné. Kvůli teplu jsme pracovaly v klimatizovaných podmínkách a musely jsme být rychlé,“ sdělila Mediafaxu Daňková.

Podle ní bude z velikonočního zajíce nejmíň 1000 kousků. „Všichni lidé, kteří se Velikonočního putování zúčastnili a na zajíce se podívali, jsou nadšení. Je to úžasný pocit,“ dodala Daňková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x