Doplněno: Policisté na Zlínsku odhalili týrání matky nevlastním synem

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšířili o 8. odstavec)

Až osmileté vězení hrozí násilníkovi (27) ze Zlínska, který podle policie ponižoval, bil a týral nevlastní matku (67). Silně věřící žena nemohla ani chodit do kostela a za dva roky zhubla 30 kilogramů, informovala v pátek agenturu Mediafax zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Policie zatkla muže před Velikonocemi, ale o případu informovala až v pátek.

Muž se změnil v tyrana před dvěma lety, kdy přišel o práci. Ztratil zájem o koníčky, a když se mu rozpadl vztah, začal se chovat agresivně. „Matka mu ve všem vycházela vstříc, aby ho potěšila a uklidnila,“ řekla Bartíková. Avšak nadávky se postupně změnily v bití a omezování.

Žena se přestala stýkat s přáteli a ani nemohla chodit ven. „Její dům se stal peklem. Syn rozhodoval, kdy budou jíst. Matce dovolil jíst jednou denně. Vyčerpané ženě rozkazoval, že musí uklízet dům a několikrát denně se sprchovat. Přitom se nesměla utřít a musela čekat, až sama uschne. Často jí přitom byla velká zima,“ informoval Mediafax vrchní inspektor zlínské policie Robert Přivřel, který měl případ na starosti.

Žena na sobě měla modřiny a jizvy, ale nikdy nevyhledala lékaře. „Věděla, že syn potřebuje psychiatra, ale vše podstupovala, aby situaci nezhoršila,“ uvedla Bartíková.

Situace se zhoršovala. Matka ani nevlastní dcera, kterou bratr již dříve z domu vystrnadil, neměly odvahu nic říct. Podle Bartíkové odhalili policisté případ náhodou.

Za dva roky žena zhubla 30 kilogramů. „Za týrání osoby žijící ve společné obydlí hrozí muži osm let vězení,“ řekla mluvčí.

Preventivní institut vykázání agresivního jedince z domácnosti využili policisté ve Zlínském kraji za rok 2010 celkem v 81 případech. „Ve srovnání s rokem 2009 je to více než dvojnásobek,“ uvedla Bartíková s tím, že nejstaršímu vykázanému násilníkovi bylo 80 let. Podle mluvčí policisté zaznamenali 151 trestných činů vykazujících známky domácího násilí. Celkem ve Zlínském kraji prověřovali policisté 1802 přestupků s prvky domácího násilí, které však nedosáhly kvalifikace trestného činu a skončily jako přestupek proti občanskému soužití.

--> --> --> --> -->