Turistická sezona na Baťově kanále startuje odemykáním vodní cesty na Pahrbku v Napajedlech

NAPAJEDLA - Jedno z největších turistických lákadel Moravy, vodní cesta Baťův kanál s přilehlou pobřežní cyklostezkou, zahajují v sobotu 30. dubna sezonu. Vodní dílo, které spojuje střední a jižní Moravou se Slovenskem, odemkli ráno vodáci v Kroměříži a Uherském Ostrohu na Zlínsku.

„Odemykání vodní cesty se však během soboty a neděle uskuteční i na řadě dalších míst, především v přístavištích, kterými vodní nebo cyklistická trasa vede,“ řekla agentuře Mediafax ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

Ve Zlínském kraji se největší slavnosti odehrají v přístavištích Pahrbek v Napajedlech a v Otrokovicích. Vodáci přitom vyrazili do přístavišť již brzy ráno – z Kroměříže i Uherského Ostrohu, ležícího na opačné straně, vypluli krátce po osmé hodině.

Na Pahrbku začne slavnostní odemykání kanálu v pravé poledne. „Máme zajištěný program pro děti i dospělé, bude plavba na lodi Morava, zahraje country kapela a chystáme i další překvapení,“ řekl Mediafaxu Jiří Durďák, manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě. Společně s otevíráním Baťova kanálu podle něj zahájí provoz celé rekreační středisko Pahrbek, které prošlo generální proměnou.

Ostrá plavební sezona začne v neděli i na přístavišti v Otrokovicích, kde starosta odemkne vodu v devět hodin.

Baťův kanál je 53 kilometrů dlouhá unikátní turistická vodní cesta. Zájemci mohou během sezony využít možnost projet se po ní v mnoha typech lodí a hausbótů. Některé úseky vedou řekou Moravou, jinde vede uměle vyhloubeným kanálem. Je splavný od Kroměříže do Bělova a pak z Otrokovic po Hodonín, část trasy vede i do slovenské Skalice. Plavební hladinu udržuje 13 jezů. Každou sezonu jej navštíví desítky tisíc turistů, je i častým cílem školních výletů. Splavný bude až do 28. října.

Atraktivitu vodní cesty zvyšuje i přilehlá cyklostezka z Kroměříže do Hodonína, dlouhá více jak 80 kilometrů. Trasa vede mimo frekventované silnice a díky svému rovinatému profilu je vhodná pro rodiny s dětmi. „Ti, co ji už vyzkoušeli, ji srovnávají se slavnou rakouskou trasou podél Dunaje. Cyklostezka je unikátní v tom, že umožňuje kombinovat cyklistiku s jízdou na lodi. Lze dojet do některého z přístavišť a i s koly se nalodit,“ upozornila Daňová. Povrch cyklostezky podle ní tvoří na většině úseků kvalitní asfalt, proto ji využívají hodně také in-line bruslaři.

Během cesty po Baťově kanále je možné vidět řadu turisticky atraktivních destinací – zámky v Kroměříži a Buchlovicích, hrad Buchlov, poutní místo Velehrad, hřebčín či zámek v Napajedlích nebo archeoskanzen v Modré. Níže po proudu zase leží stepní rezervace bzenecká Doubrava nebo starobylá Strážnice. Jízdu si mohu turisté zpestřit i výjezdy do přilehlých Chřibů, Hostýnských vrchů a Bílých Karpat.