Krajský soud ve Zlíně bude znovu projednávat případ bývalé úřednice z Uherského Hradiště

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně se v pondělí 2. května bude znovu zabývat případem bývalé úřednice uherskohradišťské radnice i zlínského magistrátu Mileny Motyčkové, která měla zpronevěřit miliony korun o které v letech 2003 až 2008 připravila několik poškozených.

Olomoucký Vrchní soud loni snížil Motyčkové původní trest z šesti let na pět a půl roku. Nakonec ale vrátil celý případ ke krajskému soudu.

Podle původních rozsudků měla šestačtyřicetiletá žena připravit v minulých letech poškozené o miliony korun. Motyčková přiznala, že si peníze půjčila. Odmítá však, že šlo o podvod.

Podle obžaloby si Motyčková půjčila asi 19 milionů korun, i když věděla, že je nebude schopna splácet. Peníze prý použila pro vlastní potřebu, část údajně na dostavbu rodinného domu a zbytek prohrála v ruletě. Některým z devíti poškozených řekla, že potřebuje pomoc kvůli finančním problémům, jiným slibovala pozemky v obci Salaš u Velehradu na Slovácku, kde bydlí.

Zhruba 13 milionů korun jí údajně půjčila dlouholetá kamarádka, která se nechala zlákat vidinou zisku při koupi blíže nespecifikovaných pozemků, jejich následném zasíťování a prodeji pro potřeby obchodní a podnikatelské zóny. Milena Motyčková tehdy působila na odboru dopravy zlínského magistrátu, kde vedla oddělení provozu a investic, měla tedy mít potřebné informace.

Nákup se ale nikdy neuskutečnil. Obžalovaná zpochybnila, že by si od kamarádky půjčila kolem 13 milionů korun, částka byla prý jen asi poloviční. Poškozená výši půjčky potvrdila, podle soudů se ji však nepodařilo plně prokázat, a proto byla žena se zbytkem nároku odkázána na civilní řízení.

Podnikatelka se však proti rozsudku také odvolala k vrchnímu soudu, a věc tak po rozhodnutí znovu projedná krajský soud.

Motyčková navíc čelila i obžalobě u Okresního soudu v Uherském Hradišti, kde jako úřednice údajně připravila město zhruba o 3,6 milionu korun.