Hokejový útočník Čajánek se vrací do Zlína

ZLÍN - Hokejový klub PSG Zlín představil na pondělní tiskové konferenci výraznou posilu, kterou se stal trojnásobný mistr světa Petr Čajánek. Pětatřicetiletý útočník podepsal v klubu dvouletou smlouvu.

Příchod Čajánka byl avizován už před rokem, jenže zkušený centr dal nakonec přednost nabídce Petrohradu, kde hrál Kontinentální hokejovou ligu od roku 2009. Předtím působil v Rusku ještě v Kazani a v Dynamu Moskva. Nyní dal ale pětatřicetiletý centr přednost rodině a angažmá v rodném městě.

„Když nepočítám výluku v NHL, tak se vracím po devíti letech do Zlína hlavně kvůli dětem a strašně moc se těším i na hokej. Vyrůstal jsem tady a pamatuji si perfektní atmosféru. Věřím, že sezona bude úspěšná,“ uvedl Čajánek na tiskové konferenci. „Mužstvo moc dobře neznám, takže zatím nemohu říct, kam bychom to mohli dotáhnout,“ dodal zkušený útočník.

Čajánek hrál naposledy za Zlín v sezoně 2004/05 v době výluky v NHL a prošel s týmem až do finále, v němž nestačil na Pardubice. Se stejným protivníkem vypadl celek PSG Zlín i letos hned v prvním kole play-off. Před odchodem do Ruska působil Čajánek do roku 2007 v NHL, kde oblékal dres St. Louis Blues.

Trojnásobný mistr světa očekává, že se bude podílet na výchově mladších spoluhráčů. „V mém věku je tato role jasná. Teď záleží na trenérovi, jestli mě s mladými postaví do lajny. Já s tím počítám,“ poznamenal Čajánek.

Ve dvouletém kontraktu smlouvě je zakotvena klauzule, která umožňuje hráči odejít do zahraničí. „Jednání byla velmi rychlá a jsme rádi, že se Petr vrací. Je to tak mimořádný hráč, že má nárok na to, aby byla smlouva takto nastavena,“ uvedl jednatel klubu Patrik Kamas. „Nicméně věříme, že varianta s odchodem do zahraničí nenastane a Petr Čajánek odehraje ve zlínském dresu minimálně dvě sezony,“ doplnil.

Kromě Čajánka získal Zlín o dva roky mladšího útočníka Ondřeje Veselého, který před návratem do Zlína dlouho působil v Českých Budějovicích a poslední sezonu strávil v Kometě Brno. Nyní podepsal dvouletou smlouvu. Klub angažoval také znojemského gólmana Luboše Horčičku. Tento jednatřicetiletý brankář by měl minimálně rok krýt záda jedničce Jakubu Sedláčkovi.

Z týmu odešli gólman Tomáš Duba, který se vrátil z hostování do Třince, obránce Antonín Bořuta odešel do prvoligového Znojma, další bek Jan Švrček se upsal Kometě a útočník Ivan Rachůnek se dohodl na tříleté smlouvě s pražskou Spartou. Už po sezoně bylo jasné, že Zlín nepočítá ani se slovenským útočníkem Peterem Sivákem.

Otazník stále visí nad dalším setrváním střelce Jaroslava Balaštíka, který se zatím nedohodl s vedením klubu na podmínkách nového kontraktu. Jasno bude ještě v tomto týdnu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x