Čajánek: Titul je můj dětský sen a věřím, že se ho podaří splnit

ZLÍN - Třikrát se stal hokejový útočník Petr Čajánek s českým národním týmem mistrem světa. Na klubové úrovni na nejvyšší stupeň nikdy nedosáhl, přesto po návratu do rodného Zlína věří, že se mu to konečně povede.

„Titul je to můj dětský sen a vždycky bude. To je pro mě motivace, proto se vracím teď. Nejdu domů jen dohrát kariéru. Ještě mám sílu mužstvu pomoci a věřím, že budu hodně platný. Nejsem teď schopný mluvit o síle Zlína a odhadovat, jak to dopadne, ale titul je můj cíl a sen a věřím, že se ho podaří splnit,“ prohlásil Čajánek na pondělní tiskové konferenci po podpisu dvouleté smlouvy.

Pětatřicetiletý útočník se vrátil do Zlína po devíti letech, s výjimkou sezony 2004/2005, kdy byla výluka v NHL. Část zahraniční kariéry strávil za mořem a poslední roky hrál v Rusku. Závěrečné dvě sezony oblékal dres Petrohradu, který měl ambice vyhrát Kontinentální hokejovou ligu, ale jako favorit ve vyřazovací části selhal. „Petrohrad byla moje nejkrásnější štace v životě. Nádherné město, krásná hala, vynikající fanoušci. Jen mě mrzí, že jsme to nedokázali dotáhnout do vítězného konce, protože hlavně letos jsem tomu hodně věřil,“ přiznal Čajánek.

Zlínský odchovanec mohl ještě zůstat v zahraničí, ale během poslední sezony se rozhodl pro návrat. „Byl jsem dlouho bez rodiny, navíc dcera chodí do školy, to byl největší důvod, proč jsem zpátky ve Zlíně,“ vysvětlil. Přesto mu klauzule ve smlouvě umožňuje předčasný odchod do ciziny. „Nikdo z nás se nemůže dívat daleko dopředu. Nevím, co bude za měsíc nebo za dva, ale je to málo pravděpodobné. Chci být u toho, když děti vyrůstají,“ poznamenal Čajánek, který je rád za zkušenosti získané v zahraničí.„Vyzkoušel jsem si Ameriku i Rusko, což mi dalo hodně. Naužil jsem se jazyky, obohatilo mě to. Je možné, že v budoucnu budeme cestovat, že bude dcera studovat v zahraničí, ale kořeny a domov budou vždycky tady,“ podotkl hokejista, na kterého se při návratu do české extraligy vyptávala i brněnská Kometa. „Zájem z Brna mě potěšil. Jde o klub s vynikající atmosférou, který půjde nahoru. Pro mě to byla alternativa, kdyby nevyšel Zlín. Ale to se nestalo, takže šance byla malá,“ uvedl Čajánek.

S českou reprezentací třikrát slavil zisk zlata ze světového šampionátu, přesto své působení v národním mužstvu už považuje za definitivně uzavřené. „S panem Hadamczikem jsme spolu mluvili na začátku sezony v Moskvě, ale o reprezentaci jsme se vůbec nebavili. Když vidím, jak vynikající máme tým, tak si myslím, že bych tam jen zabíral místo,“ pousmál se Čajánek.

Nyní má před sebou jediný cíl, aby se co nejlépe připravil na novou sezonu, v níž by chtěl být jedním z klíčových hráčů PSG Zlín. „Mám před extraligou obrovský respekt. Bude to hodně těžké a v tuto chvíli nedokážu říct, jak se budu adaptovat. Nemyslím si, že to pro mě bude lehčí než v Rusku. Budu hrozně rád, když pomůžu mužstvu a budeme úspěšní,“ uzavřel zkušený forvard.