Tým zlínských kriminalistů se rozrostl o odborníky na drogy

ZLÍN - Vedení Územního odboru ve Zlíně posílilo takzvaný toxi tým, tedy skupinu kriminalistů, kteří se specializují na vyšetřování případů souvisejících s výrobou či distribucí drog. Policejní mluvčí Jana Bartíková agentuře Mediafax v úterý řekla, že důvodem je narůstající počet narkomanů na Zlínsku.

Situace je podle policie už neutěšená, na Zlínsku se běžně k drogám dostaly i děti ze základních škol. „Tomu chceme udělat přítrž,“ podotkla Bartíková.

Dlouhodobě nejdostupnější drogy ve Zlínském kraji jsou pervitin a marihuana. Pervitin narkomani běžně vaří na jakýchkoliv dostupných místech, například i v autě. „V tomto roce se nám podařilo zadržet už sedm varen pervitinu a sedm menších pěstíren marihuany. V letošním roce ve Zlíně v souvislosti s drogovou trestnou činností stíháme už 33 pachatelů,“ konstatovala Bartíková.

Mimo jiné kriminalisté zadrželi a obvinili také muže, který vyráběl drogy ve vizovické stolárně, jež kvůli závadě na televizi vyhořela v noci na 24. března. Po uhašení v objektu hasiči našli kompletní vybavení na výrobu pervitinu. Jeden z lidí, kteří v bývalé stolárně přespávali, se k výrobě drogy přiznal. Varna je na rozboru na brněnském odboru kriminalistických technik a expertíz.

„Bohužel se drogové trendy přesouvají do středních a základních škol. Věková hranice uživatelů, kteří poprvé přijdou do kontaktu s drogou, postupně klesá. Případy, ve kterých hrají roli děti, ale ze zákonných důvodů nesmíme zveřejňovat,“ poznamenala mluvčí.

Kriminalisté podle ní téměř denně narážejí na názory lidí, kteří jsou přesvědčeni, že držení malého množství drogy je legální. „To však není pravda. Držení jakéhokoliv množství drogy je trestné. Buď jde o přestupek, nebo trestný čin, přičemž ta hranice mezi nimi je velmi vratká,“ dodal Karel Müller, zlínský specialista z toxi týmu. Pěstování konopí s obsahem THC větším než 0,3 procent je minimálně přestupek, více než pět rostlin je trestný čin. Sušení jakéhokoliv množství marihuany se pokládá za výrobu drogy a výroba drogy je vždy kvalifikována jako trestný čin.

--> --> --> --> -->