Ve zlínské nemocnici budou zdarma vyšetřovat lidem plíce

ZLÍN - Plicní oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně pořádá ve středu den otevřených dveří, odborníci budou v rámci akce bezplatně vyšetřovat plíce. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Lidé, kteří chtějí znát zdravotní stav svých plic, mohou přijít v době od devíti do 16 hodin do plicních ambulancí v 11. pavilonu nemocnice. Akci pořádá plicní oddělení u příležitosti Světového dne astmatu, který připadá na 4. května, a koná se pod záštitou České iniciativy proti astmatu.

„Zájemcům vyšetříme plíce pomocí spirometru. Vyšetření trvající jen pár minut je bezbolestné a zjistíme při něm, jakou má pacient kapacitu plic. Můžeme zachytit první příznaky astmatu i chronické obstrukční plicní nemoci, na které se značnou měrou podílí kouření. Kuřákům a kuřačkám nabídneme také test závislosti na nikotinu,“ sdělil primář plicního oddělení Vladimír Řihák. Vysvětlil, že astma i chronická obstrukční plicní nemoc jsou samostatné nemoci, ale obě se mohou projevit podobnými příznaky ze zúžení dýchacích cest a také mohou existovat u jednoho pacienta společně.

„O dny otevřených dveří, které pořádáme při různých příležitostech už několik let, je u nás vždycky velký zájem. A pokaždé zjistíme u několika vyšetřovaných nějaký patologický nález na plicích. Akce mají tedy význam i po stránce prevence, protože pokud zjistíme onemocnění plic včas, je jeho léčba účinnější,“ dodal primář Řihák.

V roce 1993 byla ve spolupráci Světové zdravotnické organizace a Národního ústavu zdraví USA založena Globální iniciativa pro astma. Motivem pro její založení byla celosvětově se zvyšující prevalence průduškového astmatu spojená se zvyšující se nemocností astmatiků i s velkou úmrtností na astma. Od roku 1998 vyhlašuje Globální iniciativa pro astma Světový den astmatu. V roce 1996 byla po vzoru Globální iniciativy pro astma založena Česká iniciativa pro astma.

--> --> --> --> -->