Doplněno. Zlínský soud pokračuje v líčení s lékaři, kteří měli zavinit smrt mladé ženy

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšířili v 7., 8. a 9. odstavci)

Okresní soud ve Zlíně pokračuje ve středu v lednu přerušeném líčení se čtveřicí lékařů z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Obžaloba je viní z toho, že měli v květnu 2009 zavinit smrt mladé ženy.

Podle státního zástupce jsou lékaři zodpovědní za smrt ženy, kterou záchranka dovezla 10. května 2009 na chirurgii s úpornými a křečovitými bolestmi břicha. Žena, která byla osm týdnů po porodu, o dva dny později zemřela. Pacientka trpěla náhlou příhodou břišní a zemřela na perforaci žaludečního vředu.

Lékařka chirurgie Klára Konečná podle obžaloby náhlou příhodu břišní nerozpoznala, neprovedla rentgen břicha a ženu poslala na internu s tím, že se o náhlou příhodu břišní nejedná. Lékař interní kliniky Michal Varga však ženu nehospitalizoval, podal ženě analgetika a s bolestmi ji poslal k neurologovi.

S tímto závěrem souhlasil i další, služebně starší, lékař interní kliniky a rovněž souhlasil s odesláním pacientky k neurologovi. Ani jeden z lékařů přitom nevzal v potaz laboratorní výsledky, které ukazovaly zvýšenou zánětlivou aktivitu. Ženu, která trpěla obrovskými bolestmi, nemohla bolestí ani mluvit a problém jí činil jakýkoliv nádech, si nakonec do péče převzala neuroložka Kateřina Lípová. I ona se držela předchozí diagnózy blokáda distálních žeber a nemocné provedla obstřik hrudní páteře. Do svalu jí pak aplikovala další dávku silného léku proti bolesti, a aniž by zdravotní stav konzultovala s internisty, respektive chirurgy, propustila ženu domů.

Pacientka ale o dva dny později zemřela.

Soudce už v lednu vyslechl dvě zdravotní sestry z neurologického oddělení i tehdejšího přednostu interní kliniky Čestmíra Číhalíka. Podle něj netrpěla pacientka jednoznačnými příznaky, které by mohly lékaře vést k závěrům, že se jednalo o perforaci vředu. „Nebyl jsem na místě, ale z popisu příznaků by zřejmě nikdo takovou diagnózu nepředpokládal. Výsledky pitvy byly pro nás pro všechny velkým překvapením,“ podotkl tehdejší přednosta interny. Pozůstalým pak před soudem vyjádřil velkou lítost nad tragédií. Upozornil také na špatný systém zdravotnictví ve Zlínském kraji. Poukázal na nízký počet lékařů, absenci urgentního příjmu, který by obrovské množství pacientů přefiltroval, i množství přesčasových hodin, které musejí lékaři zvládnout.

Soudce Ivo Krinke začal ve středu vyslýchat znalce z různých oborů, kterých má být celkem zhruba deset. Názory odborníků se radikálně liší. Zatímco například podle chirurga Zdeňka Zlámala měla lékařka z chirurgie provést rentgen břicha a měla být při diagnóze více pochybovačná, profesor Pavel Pafko je názoru, že lékařka na chirurgii postupovala pečlivě a nic nezanedbala. „Nebylo chybou, že neprovedla rentgen břicha, protože k tomu neměla důvod. Náhlou příhodu břišní v inkriminovaný okamžik vyloučila. Pacientka strávila ve zlínské nemocnici téměř celý den a není vyloučeno, že později se její stav zhoršil a pokud by se opět dostala k chirurgovi, dokázal by už náhlou příhodu břišní diagnostikovat. Případ poškozené mladé ženy byl ale velmi netypický,“ konstatoval Pafko.

Chirurg Zdeněk Zlámal ale tvrdí, že rentgen měla lékařka nechat provést a že kdyby nebyla v původní diagnóze tak jednoznačná, mladá matka by s velkou pravděpodobností ještě žila. „Stačilo by, kdyby do zprávy napsala, že v případě přetrvávajících potíží se má znovu dostavit na chirurgii. Je to sice forma alibi, ale ve vztahu k pacientům se už tento krok mnohokrát v medicíně vyplatil,“ zastává názor Zlámal.

Podle Pafka byl velkým problémem fakt, že management zlínské nemocnice neumožňoval svým lékařům dobré pracovní podmínky. Na tom se shodl i s dalšími odborníky. „Pokud nechají mladou neatestovanou lékařku na neurologii, kde se má starat o 60 lůžek, šest pacientů na intenzivní péči a ještě zvládat akutní případy, tak je něco špatně. A překvapuje mě, že u soudu nesedí někdo z vedení nemocnice, aby se k tomuto vyjádřil,“ doplnil Pafko. Dodal, že jediné etické pochybení spatřuje v tom, že lékařka z neurologie pacientku nechala odejít domů. „Kdyby podepsala revers, byla by to svobodná vůle té mladé ženy. Sama od sebe ji ale propustit neměla,“ uzavřel Pafko.

Kdy padne rozsudek, není zatím jasné.

--> --> --> --> -->