Ve Zlínském kraji se opět otevírají kostely široké veřejnosti, jde o ojedinělý projekt

ZLÍN - Ve Zlínském kraji se počátkem května opět začínají zpřístupňovat kostely zařazené do projektu Otevřené brány. Jde o zatím v České republice ojedinělý projekt, agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Zlínský kraj pořádá projekt už třetím rokem a spolupracuje na něm s Arcibiskupstvím olomouckým, farnostmi, městy a obcemi.

„Smyslem této iniciativy je představit nejširší veřejnosti historické, architektonické a také duchovní bohatství sakrálních památek. Každý z kostelů je něčím výjimečný a je na speciálně vyškolených průvodcích, aby návštěvníkům přiblížili hodnotu jednotlivých chrámů mimo čas konání bohoslužeb,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jindřich Ondruš (KDU-ČSL). Do projektu se letos přihlásilo 21 kostelů, vloni to bylo 18 a předloni v pilotní fázi devět sakrálních památek.

Zlínský kraj si od Otevřených bran při jejich zahájení sliboval mimo jiné využití v oblasti cestovního ruchu a také rozšíření pracovních příležitostí pro občany se ztíženými možnostmi uplatnění na trhu práce. Všechna tato očekávání se podle náměstka Ondruše naplnila a o úspěšnosti Otevřených bran nejmarkantněji svědčí 75 tisíc návštěvníků, kteří v minulém roce během pěti měsíců požádali o prohlídku s výkladem.

„Přípravu kandidátů na průvodcovské služby zajišťuje Zlínský kraj prostřednictvím renomovaných odborníků Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci. V roce 2010 bylo proškoleno 103 průvodců. Nejpočetnější skupinu zájemců tvořili aktivní senioři, ženy na mateřské dovolené, nezaměstnaní i studenti. Zájem o průvodcovské služby zůstává i v letošním roce. Asi 60 procent z těch, kteří se osvědčili v minulých dvou letech, chce pokračovat, 40 procent představují noví zájemci, protože zvláště někteří studenti nebo maminky si již od loňska našli jinou práci,“ upřesnil Ondruš a doplnil, že i průvodci, kteří v minulých letech vzdělávací kurz absolvovali, budou mít letos možnost získat opět nové znalosti z oboru sakrální architektury a církevního umění.

Zlínský kraj zároveň garantuje vydání propagačních materiálů, které jsou k dispozici v kostelích a v informačních centrech. Tiskoviny jsou doplněny o cizojazyčné mutace letáku Otevřené brány a materiál pro děti a mládež.

Na financování projektu se vedle Zlínského kraje a Arcibiskupství olomouckého podílejí města a obce, jednotlivé farnosti, informační centra a Matice svatohostýnská. Farnosti pak koordinují provoz v jednotlivých kostelích. Režim prohlídek je různorodý, od plného, to znamená každý den mimo pondělí, po víkendový, tedy sobota a neděle. V letošním roce budou omezeny exkurze v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje na Velehradě, vzhledem k tomu, že se zde koná rozsáhlá rekonstrukce.

Na propagaci projektu se podílí i Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, nabízející Otevřené brány jako významný, specifický produkt, o který je také mezi lidmi stoupající zájem.

--> --> --> --> -->