Unikátní výstava Šangri-la sklízí ve Zlíně velký zájem

ZLÍN - Velký zájem veřejnosti provází unikátní výstavu Šangri-la ve zlínském zámku, hned v prvním týdnu od otevření si expozici prohlédly více než čtyři stovky návštěvníků. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

„Start ve Zlíně je podobně úspěšný jako v Bratislavě a v Brně,“ konstatoval člen organizačního týmu Vladimír Kokrda. Připomněl, že v Bratislavě dokonce vytvořila výstava návštěvnický rekord na Slovensku, když ji zhlédlo 77 tisíc hostů.

Ve Zlíně je Šangri-la velmi očekávanou výstavou, už proto, že předchozí počin jejího autora a známého cestovatele Rudolfa Švaříčka s názvem Tajemná Indonésie byl mimořádně úspěšný. Výstava se nachází v exkluzivních prostorách zámku v centru města. „Úplně jsme je proměnili. Teď v nich lidé naleznou třeba první mešitu ve Zlíně, hinduistický ašram, buddhistickou svatyni, klášter, džungli s tygrem, vodní tůni s rybami a spoustu dalších zajímavých atrakcí,“ podotkl Švaříček.

Město Zlín výstavu velmi podporuje. „Dělá našemu městu vynikající propagaci,“ vysvětlil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Šangri-la, což je jméno pro nikdy nenalezené údolí opojné blaženosti a věčného blahobytu, v sobě spojuje mystiku se skutečností, barevný svět států ležících na úpatích Himalájí se vším, co k nim patří. Je to výstava pro milovníky mýtů, cestování, filosofie, i pro všechny, kteří chtějí vidět na jednom místě co nejvíce o Tibetu, Nepálu, Bhútánu a Indii. „Výstava je vhodná pro všechny věkové skupiny, protože její koncepce myslí jak na dospělé, tak i na děti,“ upozornil Kokrda.

Výstava bude ve Zlíně k vidění do 31. října a během této doby se uskuteční celá řada doprovodných programů. Od 19. května začnou organizátoři pořádat pravidelné Čtvrtky se Šangri-la, které budou začínat vždy v 19 hodin. „Věnovat je budeme besedám, promítání, vyprávění o cestovatelských a jiných zážitcích,“ přiblížil Kokrda.

Atraktivní doprovodný program se chystá na 7. červen, kdy budou od 18 hodin na zámku k vidění Čhamové tance v podání skupiny 13 tibetských mnichů. „Půjde o unikátní rituál, v němž se spojují prvky hudební, taneční a divadelní,“ uzavřel Kokrda.

--> --> --> --> -->