Nového zlínského salonu se letos účastní 95 autorů

ZLÍN - Letošní přehlídky Nový zlínský salon se ve Zlíně zúčastní 95 autorů. Agenturu Mediafax o tom informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Nový zlínský salon se koná už šestým rokem a jedná se o společnou přehlídku současného českého a slovenského umění. Expozice potrvá do 28. srpna. K vidění je v Domě umění, ve druhém patře zlínského zámku i v industriálním prostoru 32. budovy bývalého baťovského továrního areálu. Pořadatelem salonu je Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Nový zlínský salon navazuje na tradici historických salonů, které se konaly každoročně ve Zlíně v letech 1936 až 1948. Jednalo se o dosud nejvýznamnější přehlídky soudobého československého, respektive českého výtvarného umění. Salony se staly vzorem sepětí baťovského podnikání a kultury. K úspěšnému obnovení těchto přehlídek došlo v roce 1996 pod záštitou a za přímé účasti prezidenta Václava Havla.

Hlavní snahou pořadatelů zůstává, aby výběr umělců nebyl jednostranný, ke spolupráci proto přizvali přední znalce současného umění z české i slovenské strany. V každém ročníku salonu se obměňují členové výstavní jury. „Odborná porota zaměřuje pozornost především na ty autory, kteří jsou starší třiceti let. Jejich tvorba je v určitém pohybu, rozvíjí se či transformuje,“ uvedl Václav Mílek, ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

V rámci výstavy bude udělena takzvaná pocta ve formě samostatné výstavy v Domě umění dvěma významným umělcům, Jiřímu Valochovi a Monogramistovi T. D. Výstavu provází katalog obsahující kromě textů o současném českém a slovenském umění bibliografické údaje vystavujících autorů a reprodukce vystavených děl.

--> --> --> --> -->