Valašskomeziříčská Galerie Sýpka bude hostit výstavu Jsme v tom

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve valašskomeziříčské Galerii Sýpka se v pátek v 18 hodin uskuteční vernisáž výstavy dvou mladých autorek nazvaná Jsme v tom. Agentuře Mediafax to oznámila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Výstava Martiny Chloupa a Heleny Blaškové nemá společný koncept. Každá z autorek na ní představí formálně i tématicky odlišnou tvorbu. Jejich dílo spojuje jen generační blízkost a osobitý vtah současných technologií a symbolů do obrazového pole malby. Veřejnost může výstavu zhlédnout od soboty 7. května do 10. června.

Pětatřicetiletá Martina Chloupa je absolventka Institutu výtvarné výchovy při Univerzitě Jana Evangelista Purkyně v Ústí nad Labem a Akademie výtvarných umění v Praze. Má na svém kontě více jak 30 samostatných a společných výstav v Česku i zahraničí. Je finalistkou ceny Národní galerie v Praze a skupiny ČEZ pro mladé umělce (2009). Svými díly je zastoupená v Národní galerii v Praze a soukromých sbírkách v Česku a zahraničí. Na výstavě ve Valašském Meziříčí představí témata a náměty své tvorby od portrétu, figur a jejich fragmentů po zahradní zátiší a květiny, které zpracovává akrylem na plátno. Pro její tvorbu je typická jemná lazurová malba, vytvářející dojem rozostření námětu, ale nebrání se ani hutné akrylové malbě. Pro zvýšení světelných účinků nebo zdůraznění uměleckého záměru používá na svých obrazech i kovové pigmenty nebo vulkanický písek.

Vedle malby představí Martina Chloupa i své kresby, které na rozdíl od malby pojímá často výrazně expresivně. Diváci výstavy se mohou seznámit také s ukázkou její sochařské tvorby, jež je nedílnou součástí jejího uměleckého profilu.

O rok starší Helena Blašková absolvovala Fakultu užitných umění a designu na Univerzitě Jana Evangelista Purkyně v Ústí nad Labem a Fakultu výtvarných umění VUT v Brně. Zúčastnila se řady stáží v tuzemsku i zahraničí a realizovala několik projektů v oblasti výtvarného, divadelního a filmového umění. Kurátorsky realizovala na 30 výstav v oboru výtvarného umění. Helena Blašková se na výstavě představí jednak svými fixovými kresbami figur, geometrických abstrakcí a fraktálových obrazců, jednak svými akrylem na plátno malovanými obrazy, často vycházejících z jejich kreseb. Pro její kresby i obrazy jsou charakteristické uvolněnost, rytmus, chaos a barevnost, ale také příběhovost a řád.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x