Zlínské divadlo uvede premiéru inscenace Komunismus

ZLÍN - Městské divadlo Zlín uvede v sobotu v 19 hodin ve Studiu Z premiéru inscenace Komunismus, kterou se zlínským souborem nastudoval režisér Petr Štindl. Agentuře Mediafax to uvedla mluvčí divadla Hana Šmardová.

Štindl se vrací do zlínského divadla po více jak dvou letech: v prosinci 2008 uvedl ve Zlíně českou premiéru inscenace Andělé všedního dne od autora Michala Viewegha. I tentokrát sáhl po současném autorovi, Slovákovi Viliamu Klimáčkovi, jehož Komunismus je označován za jednu z nejlepších porevolučních her a objevuje se na repertoáru stále více českých divadel. Sám autor se přijede na zlínské zpracování podívat, diváci s ním budou moci sedět přímo na premiéře.

Viliam Klimáček je v současné době nejhranějším a nejpopulárnějším slovenským autorem. Je několikanásobným držitelem Ceny Alfréda Radoka a mnoha dalších ocenění nejen za dramatické texty, ale i prózu, rozhlasové hry a jiná díla. Vzešel z divadla GunaGu, pro něž napsal většinu svých her.

Vznik hry Komunismus se váže k divadlu Aréna v Bratislavě. Jeho ředitelem je Juraj Kukura, který její napsání inicioval. Před několika lety zahájili v Aréně volnou trilogii, kterou spojuje téma života v totalitních režimech a téma novodobé slovenské, potažmo československé historie. „Její první díl se dotýkal problematického období slovenských dějin za druhé světové války. Hra Tiso byla psána přímo pro Mariána Labudu v titulní roli a jejím autorem byl režisér hry Rastislav Ballek. Kukura oslovil Klimáčka k napsání dramatického textu o Gustávu Husákovi. Hra Doktor Gustáv Husák: prezident vězňů, vězeň prezidentů byla portrétem normalizačního prezidenta, který byl v 50. letech zavřený a v jehož osudu se promítla celá absurdita a paradoxy 2. poloviny 20. století u nás. Režisérem inscenace byl Martin Čičvák. Komunismus tuto volnou trilogii završil. Od hlavních osobností státu upírá Klimáček pozornost na rodinu a soustředí se na osobní příběh jednotlivců. Režisérem světové premiéry hry Komunismus v bratislavském divadle Aréna Bratislava byl Martin Čičvák,“ upřesnila Šmardová.

Komunismus se po svém uvedení na Slovensku stal vyhledávanou hrou v českých divadlech. Ve formě inscenovaného čtení hru 29. listopadu 2009 uvedl v Divadle v Dlouhé Karel Král, který Komunismus také převedl do češtiny. Formou scénického čtení prezentovalo Komunismus v roce 2010 také amatérské divadlo D3 Karlovy Vary v režii Petry Kohutové. Podobu regulérní inscenace dostal Komunismus V Divadle v Celetné, kde měl premiéru 18. října 2010 v režii Filipa Nuckollse. V Českých Budějovicích uvedli Komunismus poprvé 22. října 2010 v režii Ivo Krobota.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x