Ve zlínské nemocnici budou zdarma vyšetřovat znaménka

ZLÍN - V pořadí devátým rokem se v pondělí připojuje kožní oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně k Evropskému dni melanomu. Jak agentuře Mediafax řekla mluvčí nemocnice Karla Havlíková, odborníci budou v rámci dne vyšetřovat lidem bezplatně jejich znaménka či pigmentaci na kůži.

Zájemci mohou přijít do kožních ambulancí ve 2. pavilonu zlínské nemocnice v době od 10 do 14 hodin.

„Z podezřelých změn na kůži, třeba z nové pihy, může vzniknout nejzhoubnější nádor kůže – melanom. Toto nebezpečí lidé stále podceňují, proto se už téměř 10 let účastníme akce u příležitosti Evropského dne melanomu. Jejím cílem je prevence a včasné zachycení melanomu. Pokud nádor zjistíme včas, má pacient velkou šanci na vyléčení,“ sdělil primář kožního oddělení nemocnice Jan Šternberský.

Lékaři vyšetří zájemce klasickým dermatoskopem. Pokud budou mít podezření na změnu znaménka nebo pigmentace kůže v nádor, použijí digitální dermatoskop. „V tomto případě speciální videokamera snímá obraz znaménka a přístroj udělá jeho počítačovou analýzu,“ vysvětlil primář.

Lidé by podle něho měli sledovat změny na své kůži. Z mateřských znamének se melanom tvoří asi jen ve třetině případů, zbývající část vzniká na kůži i bez vztahu ke znaménku. Ve zhoubný nádor se vyvíjí pozvolna jeden až dva roky. Pigmentace roste, tmavne, má nepravidelný tvar. „Při zjištění těchto varovných signálů by měl člověk co nejdříve navštívit kožního lékaře,“ upozornil primář.

Každý, kdo si není jistý změnou pigmentace, by se měl podrobit vyšetření. „Mezi rizikové patří lidé se světlou pletí, modroocí, plavovlasí a ti, u kterých je výskyt melanomu v rodině. Je třeba si dávat pozor také na sluneční spáleniny. Ty totiž mohou vznik melanomu provokovat i se zpožděním několika let,“ doplnil primář.

Za 10 uplynulých ročníků Evropského dne melanomu v ČR bylo již vyšetřeno více než 45 tisíc lidí. „Jen za loňský rok pak bylo diagnostikováno osm maligních melanomů. Maligní melanom je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, jehož výskyt se stále zvyšuje zejména u mladých lidí. Nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10 až 29 let. Přesto je nejsnáze detekovatelným nádorem,“ uvedla koordinátorka Evropského dne melanomu v ČR Jana Hercogová. Dodala, že v České republice na maligní melanom ročně zemře kolem 200 lidí, proto je prevence velmi důležitá.

Myšlenka věnovat jeden den v roce prevenci vzniku melanomu se zrodila v Belgii, kde již v roce 1999 byla tato akce uspořádána pod vedením lékaře Thomase Maselise.

--> --> --> --> -->